Evenimentul Zilei > Actualitate > Puşcăriabilul Fenechiu umblă cu transformatorul vopsit
Puşcăriabilul Fenechiu umblă cu transformatorul vopsit

Puşcăriabilul Fenechiu umblă cu transformatorul vopsit

Liberalul este judecat pentru că a cumpărat transformatoare vechi pe care le-a vopsit şi vândut la Electrica Moldova. Apoi, le-a construit case directorilor societăţii de stat. Aşa a făcut Fenechiu primul milion de dolari.

Ca orice politician care se respectă, lupul moralist Relu Fenechiu are tupeul să-i ceară lui Traian Băsescu să se pună la dispoziţia justiţiei, afirmând că preşedintele are mai multe dosare penale în lucru.
Despre Fenechiu se ştie mai puţin faptul că, prin anii 2000, folosindu-se de mai multe firme ale sale, ale fratelui său sau ale prietenului Cristian Adomniţei a reuşit să crească artificial cifra de afaceri a Fene Group prin mai multe tranzacţii pe hârtie. Aceste rulaje între firme au condus la o cifră de afaceri umflată, sumă care i-a permis tânărului liberal să se califice la licitaţii şi ulterior să se îmbogăţească din afaceri cu statul, înainte de a se lansa în politica mare.
Colector de fier vechi
În intervalul 1999 – 2004, Fenechiu a cumpărat transformatoare produse în anii ’70 de la Dragoş Stănescu, un ţigan analfabet din comuna Grajduri. La rândul lui, Stănescu le aduna din toată ţara la preţ de fier vechi. Actualul demnitar şi şef de campanie a liberalilor vopsea respectivele piese şi le vindea Electrica Moldova în cadrul unor licitaţii de tot râsul. Aşa a făcut primul milion de dolari.

Cele mai multe transformatoare nu aveau plăcuţele de identificare, fiind aruncate la fier vechi
Licitaţii aranjate
Organizate de fostul director al instituţiei, Ioan Turbatu, la licitaţii participau mereu aceleaşi patru firme, conduse de Fenechiu, fratele său Lucian sau de Cristian Adomniţei. Diferenţele la oferta de preţ erau minime, firmele fostului ministru Adomniţei participând pe post de "iepure" la aceste aşa numite achiziţii publice. În timp ce Fenechiu câştiga contracte peste contracte, acelaşi personaj construia prin Bacău şi Iaşi case pentru directorii Electrica Moldova. Ion Turbatu, Traian Mazilu şi Claudiu Ciutea, fiul lui Ioan Ciutea, director peste Distribuţie, au onoarea să locuiască în case construite în perioada 2004 – 2005 de Fenechiu. Ulterior, cei trei au susţinut că au plătit contravaloarea respectivelor lucrări, aproximativ câte două miliarde de lei vechi de fiecare.
Fenechiu nu a vândut numai transformatoare vopsite din anii ’70 – ’80, ci şi întreruptoare produse în anii ’60 – ’70. Deoarece documentaţia de fabricaţie se păstrează maximum 20 de ani, nu s-a putut stabili niciodată de unde au provenit respectivele piese.
În acelaşi timp, trebuie precizat că 99% din cele 46 de transformatoare şi zecile de întreruptoare de putere nu au fost folosite niciodată, fiind depozitate şi astăzi în incintele SISE Electrica Moldova. Societatea s-a constituit parte civilă şi îi cere lui Fenechiu 6,3 milioane de lei, fără TVA, contravaloarea deşeurilor vopsite. Acest prejudiciu a condus la instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile aparţinând inculpaţilor. În acest caz, mare parte a tranzacţiilor nu au putut fi probate, în dosar fiind implicate şi o serie de firme "fantomă".
Sesizări ale Gărzii Financiare
La sfârşitul lui iunie, Relu Fenechiu, fratele acestuia, Lucian, Ioan Turbatu, fost director general al Electrica Moldova, Ion Mărchidan, fost director Întreţinere, Petru Andronache, fost director Comercial şi Mihai Damian au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Folosind facturi false şi înregistrări fictive în contabilitate, firmele din jurul lui Relu Fenechiu au participat la mai multe licitaţii în urma cărora au vândut Electrica Moldova bunuri în valoare de peste două milioane de euro. Dosarul s-a constituit ca urmare a unui control al Gărzii Financiare la instituţia de stat. Deoarece multe dintre documente au dispărut, se presupune că prejudiciul în acest caz este mult mai mare, neputând fi probat. Primul termen a fost stabilit de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (îCCJ) pentru luna octombrie.