Inițiată de PNL și USR, moțiunea simplă s-ar putea bucura de sprijinul mai multor senatori social-democrați, mai ales după ultimele declarații ale președintelui partidului, Liviu Dragnea. Cu toate că a susținut că nu va propune remanierea lui Toader, Dragnea și-a exprimat, cu două zile în urmă, la România TV, dezacordul față de activitatea ministrului Justiției și chiar și față de cea a premierului Dăncilă.

Numeroase nemulțumiri

Nemulțumirile lui Dragnea sunt legate de neadoptarea unei OUG care să modifice codurile penale. „Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi (…) Dar nu poţi să ieşi la începutul anului că adopţi o ordonanţă, ridici scandalul până la cer, stăm sub toate gloanţele, şi din ţară şi din străinătate, pe ceva care vii şi spui la un moment dat „păi nu mai pot să adopt că nu se justifică urgenţa”, a spus șeful social-democraților. De asemenea, președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a precizat ieri că fiecare senator PSD va vota moțiunea „potrivit conștiinței sale”, recunoscând că există numeroase nemulțumiri la adresa ministrului în interiorul partidului.

 Tot ieri, ministrul Justiției Tudorel Toader s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta despre criticile aduse din interiorul PSD pentru nemodificarea codurilor penale prin OUG. Chiar dacă senatorii vor vota pentru demiterea lui Toader, opțiunea lor are doar valoare consultativă. Decizia finală va fi luată pe 16 aprilie, în Comitetul Executiv al PSD, după cum a declarat chiar premierul Dăncilă.