Proteste la Atena: „Niciun sacrificiu pentru plutocraţie!”

Proteste la Atena: „Niciun sacrificiu pentru plutocraţie!”

Poliţia elenă s-a ciocnit azi cu demonstranţii antiguvernamentali ieşiţi în stradă la Atena pentru a manifesta împotriva măsurilor de austeritate adoptate de guvernul socialist în scopul reducerii deficitului bugetar.

Poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene împotriva unor protestatari violenţi, care au aruncat la rândul lor cu cocteiluri Molotov în timpul unei încăierări în faţa parlamentului din capitala elenă.

Protestatarii au incendiat mai multe pubele de pe stradă şi au spart trotuarele din marmură pentru a avea cu ce să arunce în forţele de ordine. „Nu vom plăti!”, „Niciun sacrificiu pentru plutocraţie!”, au strigat demonstranţii, care sunt nemulţumiţi de faptul că sunt nevoiţi să suporte măsurile de austeritate.

Anul trecut, guvernul socialist condus de premierul Georgious Papandreou a redus salariile şi pensiile, a mărit impozitele şi a lansat o campanie de combatere a evaziunii fiscale. În schimb, Atena a primit din partea UE şi FMI un ajutor de 110 miliarde de euro, care au salvat ţara aflată aproape de intrarea în incapacitate de plată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul primei greve generale din acest an, sindicatele au chemat cetăţenii la proteste împotriva reducerilor prin care executivul doreşte micşorarea deficitului. Grecia este în mare parte blocată. Doar aproximativ 20.000 de oameni au răspuns apelului și au mărșăluit pe străzile din Atena.

Spitalele publice vor primi numai cazuri de urgenţă, şcolile şi grădiniţele nu-şi vor deschide porţile, iar Uniunea comercianţilor din Grecia a cerut închiderea magazinelor.

Farmaciştii şi angajaţii băncilor au fost chemaţi să se alăture greviştilor, iar primăriile, ministerele şi instituţiile publice în general vor fi afectate de lipsa funcţionarilor.

Atena a rămas de asemenea fără transport public, cu excepţia metroului, iar ziariştii nu vor furniza informaţii.