Evenimentul Zilei > Actualitate > PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Siropurile cu vitamine nu pot înlocui mâncarea
PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Siropurile cu vitamine nu pot înlocui mâncarea

PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Siropurile cu vitamine nu pot înlocui mâncarea

Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Adelina, 26 de ani: În urma unui control de rutină am aflat că am tensiunea mică. Doctorul mi-a explicat să beau mai multe lichide, fără a intra în detalii. Ce legătură au lichidele cu creşterea tensiunii şi ce ar trebui să consum pentru a avea o tensiune mai bună? Lichidele cresc volemia, adică volumul sângelui circulant, drept urmare, cresc şi presiunea. Este bine să consumi şi doi litri de apă pe zi, în afara apei din alimente. Poţi consuma apă plată şi sucuri de fructe. Ultimele ar trebui amestecate în proporţii egale cu apă, pentru a nu fi iritante. Cât despre cafea, nu creşte tensiunea, este un mit.

Mariana, Constanţa: Am un prieten care
obişnuieşte să consume în mod regulat siropuri pe bază de tot felul de plante, bogate în vitamine şi minerale. Problema e că este foarte slab. Într-o zi îi este suficientă o salată cu un pic de brânză sau o felie cu unt. Cât de nociv poate să fie pe termen lung obiceiul lui? Are 26 de ani.
Pe termen lung, este foarte nociv, pentru că prietenul tău are o alimentaţie dezechilibrată. Din astfel de produse nu poţi să iei, să zicem, decât vitamine şi minerale, dar ce se întâmplă cu necesarul de proteine şi carbohidraţi? Astfel de sucuri sau siropuri de care aminteai conţin de multe ori puţine vitamine şi, dacă acestea, totuşi, se întâlnesc, sunt artificiale. Procesul de fabricaţie ucide vitaminele naturale. Mai bun ar fi un suc natural de fructe, proaspăt stoarse, pentru că acesta are enzime active. Orice suc de pe raft este „mort“. O astfel de dietă este foarte monotonă şi acum nu simte cât de rău îi face, dar va simţi când va fi mai în vârstă. Chiar dacă nu vrea să mănânce carne, poate să ia proteine din legumnoase, cum e fasolea. Mai trebuie să consume în plus şi cartofi, cereale, pâine neagră, paste.