PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Legumele congelate se pot „strica“

PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Legumele congelate se pot „strica“

Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Nataşa, 43 de ani: Sunt sănătoase legumele congelate care se găsesc în supermarketuri? Cum îmi dau seama că sunt bune? Trebuie preparate în puţin ulei, iar unele se înăbuşă. Cât de bun este acest mod de preparare? La broccoli am observat că cel congelat se prepară mai bine decât cel proaspăt, care se arde foarte uşor la cuptor şi parcă are şi alt gust. Broccoli proaspăt ar trebui fiert înainte de a fi pus la cuptor? Dacă lanţul de frig a fost continuu, aceste legume sunt sănătoase. Ele trebuie menţinute congelate până la preparare, iar metoda cea mai bună de pregătire este înăbuşirea. Dacă legumele sunt ca un bloc de gheaţă, în loc să se separe una de alta, înseamnă că au fost decongelate şi apoi îngheţate din nou. Nu le gă- tiţi prea mult, deoarece se pierd calităţile nutritive. În ciorbă, ele se adaugă cu cinci minute înainte de a opri focul, iar tendinţa este de a le consuma atunci când sunt încă puţin tari. Şi broccoli congelat este bun. Probabil că cel proaspăt s-a ars pentru că aţi dat focul prea tare. Pe de altă parte, cel congelat conţine şi puţină apă, iar temperatura mai scade. De asemenea, nu vă recomand să preparaţi alimentele la cuptorul cu microunde, doarece se distruge valoarea lor nutritivă.

Vali, Bucureşti: Am înţeles că există o diferenţă între ciocolata obişnuită din comerţ şi cea de masă folosită la prăjituri. Dacă folosesc ciocolată obişnuită la topinguri pentru prăjituri e mai rău decât dacă am folosi ciocolata brută? Singurul criteriu important în alegerea unei ciocolate este compoziţia: să aibă peste 70% cacao, să conţină unt de cacao şi zahăr puţin. Ciocolata menaj are de cele mai multe ori grăsimi hidrogenate şi foarte puţină cacao. Nu gustul şi rezistenţa la temperaturi sunt cele mai importante caracteristici.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail viata@evz.ro sau la adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţa.

Ne puteți urmări și pe Google News