Procesul care transformă pâinea și cartofii într-o potențială cauză de cancer

Procesul care transformă pâinea și cartofii într-o potențială cauză de cancer Sursa foto: Dreamstime.com

Pâinea și cartofii sunt printre principalele alimente consumate de români, dar puțini știu că aceste produse pot deveni periculoase pentru organism în absența unui consum adecvat.

Astfel, Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj-Napoca, a detaliat procesul de fabricare a pâinii și a subliniat condițiile în care acest produs poate deveni cancerigen.

Pâinea poate deveni cancerigenă dacă o prăjești

Conform profesorului, pâinea poate deveni cancerigenă în urma unui proces care, deși îi sporește gustul, are consecințe grave pentru sănătate. Acesta se referă la prăjirea sau rumenirea pâinii.

Asta se aplică și pentru cartofi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acrilamida reprezintă o substanță chimică cancerigenă ce se formează în procesul de gătire la temperaturi ridicate a alimentelor bogate în amidon, cum ar fi pâinea și cartofii, atunci când acestea încep să capete o culoare maro închis”, a transmis Dan C. Vodnar.

El indică că pentru a reduce conținutul de acrilamidă, este recomandat să gătim alimentele până când acestea ajung la o nuanță mai deschisă și acceptabilă, evitând expunerea prelungită la temperaturi extreme care ar putea favoriza formarea acestei substanțe dăunătoare.

Acrilamida se regăsește în mod deosebit și în cartofi

Acrilamida este o substanță care apare în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon. Ea este prezentă mai ales în produsele de patiserie, precum pâinea, în cafea și în preparatele cu cartofi, cum ar fi cartofii prăjiți și chipsurile.

cartofi prăjiți, rețetă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Recent, acrilamida a fost asociată cu riscul de cancer și cu posibile modificări genetice. Respectând câteva reguli în procesul de preparare a alimentelor, putem reduce formarea acrilamidei și impactul său asupra sănătății.

Alimentele crude și cele gătite la abur nu conțin aproape deloc acrilamidă. Dacă folosiți o friteuză, asigurați-vă că temperatura nu depășește 175 de grade Celsius.

De asemenea, temperatura cuptorului ar trebui să fie menținută sub 180 de grade Celsius, cu ventilare, și sub 200 de grade Celsius, fără ventilare.