Depozitarea corectă a cartofilor. Greșelile care îi fac să se strice imediat

Depozitarea corectă a cartofilor. Greșelile care îi fac să se strice imediat Sursa foto: Ghenadii Boico | Dreamstime.com

Cartofii sunt printre cele mai consumate legume, dar, dacă nu sunt depozitați în mod corespunzător, pot să se deterioreze sau să înceapă să încolțească în doar câteva zile, devenind nepotriviți pentru consum.

Un prim sfat este să evitați să păstrați cartofii în apropierea cepei, o practică des întâlnită în multe gospodării. Acest lucru poate afecta durabilitatea lor, accelerând procesul de înmugurire.

Cartofii pot fi păstrați proaspeți cu anumite fructe și legume

În schimb, există alte legume și fructe care pot ajuta la conservarea lor. Acest lucru se datorează prezenței etilenei, un gaz emis de diverse fructe precum pepenii, piersicile, merele, perele sau banane în timpul coacerii. Etilena emisă de aceste fructe poate încetini procesul de înmugurire al cartofilor.

Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți deoarece acest principiu nu se aplică în mod similar la toate fructele. Există unele fructe la care prezența etilenei accelerează procesul de coacere, cum ar fi citricele, conopida sau broccoli.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, cartofii trebuie să aibă acces la aer. Specialiștii recomandă să nu îi depozitați în recipiente de plastic, ci să folosiți preferabil pungi de pânză sau cutii de lemn, căptușite cu un strat de ziar sau paie uscate.

Cartofii încolțiți

Sursa foto: Pixabay

Trebuie să fie păstrați într-un mediu răcoros și întunecos

În schimb, este important să depozitați cartofii într-un loc întunecat, deoarece expunerea excesivă la lumină îi poate face să înceapă să încolțească.

Mai mult decât atât, lumină excesivă poate favoriza și formarea clorofilei și a glicoalcaloizilor. În interacțiune, pot conferi cartofilor un gust amar și o nuanță verzuie, făcându-i toxici pentru consumul uman.

Un alt aspect important de luat în considerare atunci când depozitați cartofii este să îi păstrați într-un mediu răcoros, cu o temperatură cuprinsă între șapte și 11 grade.

Cartofi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Controlul temperaturii este crucial, deoarece acești tuberculi pot pierde apă, se pot oxida și pot începe să încolțească dacă nu sunt depozitați într-un mediu corespunzător. În orice caz, este recomandat să evitați păstrarea lor în frigider.

Și asta pentru că atunci când cartofii sunt depozitați într-un mediu rece sau umed, aceștia pot deveni moi. Asta îi predispune la putrefacție și le conferă un gust dulce și neplăcut, potrivit elespanol.com.