Prinţişorii chinezi, un nou "fenomen" descoperit de mass-media americană

Prinţişorii chinezi, un nou "fenomen" descoperit de mass-media americană

Prinţişorii chinezi, copiii şi nepoţii membrilor proeminenţi ai Partidului Comunist, sunt din ce în ce mai numeroşi şi aleg să studieze şi să trăiască în SUA.

Prinţişorii chinezi au început să devină un fenomen fascinant şi pentru autorităţile americane - de la membri ai Congresului, la Departamentul de Stat sau FBI.

Povestea începe cu primul prinţişor, Bo Guagua, şi părinţii lui. Bunicul lui Bo a fost Bo Yibo, vicepremier al Chinei şi unul dintre celebrii revoluţionari în era lui Mao Zedong. Tatăl, Bo Xilai, este guvernator al provinciei Chongqing şi urma să devină membru în conducerea Comitetului Central al Partidului Comunist, înainte să izbucnească un scandal, în care este implicat atât el, cât şi soţia lui. Acum, este acuzat de ceea ce autorităţile numesc "încălcări grave ale disciplinei", iar mama lui Guagua este acuzată că l-ar fi ucis pe unul dintre prietenii lor, un om de afaceri britanic. Cea mai spectaculoasă acuzaţie este, însă, cea legată de prinţişorul familiei, deşi tânărul de 24 de ani şi-a petrecut ultimii doi ani la 11.000 de km distanţă, la Colegiul J.F. Kennedy de la Universitatea Harvard, unde a urmat studiile de masterat.

Păcatul fiului? Extravaganţa

"Ceea ce încearcă oficialii de rang înalt, în ultimii ani, este să transmită faptul că cei de la nivel înalt sunt "curaţi" şi fac tot posibilul pentru a reduce sau a limita corupţia de la nivel local, în guvern sau partid. Deci, chiar dacă eşti nemulţumit de autorităţile locale, ar trebui să ai încredere în sistem", explică Ken Lieberthal, un expert chinez de la Institutul Brookings. "Pericolul pentru cei de sus este să se afle că şi ei sunt corupţi. Bo Xilai era doar unul dintre ei, dar fenomenul este unul răspândit. Cred că ei încearcă acum, prin sacrificarea familiei lui Bo, să demonstreze că sistemul funcţionează. Şi să demonstreze că n-au ştiut ce se petrece, iar când au aflat, au aplicat legea", spune analistul.

În timp ce Bo şi soţia sa vor fi, cel mai probabil, pedepsiţi şi excluşi din partid, ce i se va întâmpla prinţişorului? Acuzaţiile împotriva lui Bo Xilai şi a soţiei sale sunt unele ieşite din comun, dar Bo Guagua a dăunat mai mult imaginii Partidului Comunist şi "elitei" de la vârful ei decât toţi ceilalţi. Toată lumea a aflat despre petrecerile sale extravagante cu actori de la Hollywood, cursele pe care le face cu Ferrari-ul său roşu, şi stilul său de viaţă decadent, care au atras atenţia presei. Fascinaţia bogăţiei Nu doar mass-media americană este fascinată de prinţişorii chinezi. Blogurile chinezilor scriau despre Bo Guagua înainte să apară scandalul cu părinţii săi. Acolo au apărut pentru prima dată informaţii despre traiul luxos pe care-l duce el, despre întâlnirile lui cu fiica fostului ambasador american în China, Jon Huntsman. Bloggerii au scris şi despre nepoata fostului comandant al Armatei de Eliberare a Poporului Ye Jianying, Ye Mingzi, care are o afacere de design vestimentar sau nepoata fostului vicepremier Wang Li, Wan Baobao, care este creatoare de bijuterii. Vorbesc şi despre fiica unui alt lider chinez proeminent, care a studiat la Harvard şi era iubita cunoscutului baschetbalist Jeremy Lin.

Faptul că acum autorităţile îşi îndreaptă atenţia asupra fiului lui Bo Xilai înseamnă doar că vor să atragă atenţia celor ca el: nu vă mai afişaţi, fiţi discreţi, sau veţi sfârşi la fel! Rămâne de văzut cum vor reacţiona oficialii comunişti când va apărea prima Paris Hilton a Chinei, ce vor face atunci? Problema este că banii sunt din ce în ce mai importanţi şi în societatea chineză, azi. “China se concentrează foarte mult acum pe a face avere, aceasta este scopul în viaţă pentru foarte mulţi oameni", spune analistul chinez. Şi atunci apar problemele de injustiţie, inechitate şi considerentele etice, într-o societate comunistă, ceea ce poate duce la şi mai multe probleme. Sursa: Time

Ne puteți urmări și pe Google News