Evenimentul Zilei > Politica > Prins în centrul unui scandal fără precedent pentru un premier, Florin Cîțu a transmis un mesaj entuziast pe Facebook
Prins în centrul unui scandal fără precedent pentru un premier, Florin Cîțu a transmis un mesaj entuziast pe Facebook

Prins în centrul unui scandal fără precedent pentru un premier, Florin Cîțu a transmis un mesaj entuziast pe Facebook

Florin Cîțu, șeful Executivului, a vorbit despre transparență și profesionalism atunci când a vorbit despre execuția bugetară realizată în acest an.

Aflat în centrul unui scandal de proporții, după ce a ieșit la iveală faptul că a condus beat și a fost condamnat la 2 zile de închisoare în Statele Unite ale Americii (SUA), premierul Florin Cîțu este discret în ultimele zile. Vineri, șeful Executivului a transmis pe Facebook graficul execuției bugetare pentru 6 luni.

Premierul Florin Cîțu, mesaj triumfalist pe contul de Facebook

„Transparenţă şi profesionalism. Execuţia bugetară faţă de program după 6 luni”, a scris vineri dimineaţă pe rețeaua de socializare Florin Cîţu.

Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, a cheltuit doar 28% din suma alocată, fiind cea mai mică valoare înregistrată de un minister. Ministerul Energiei este urmat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu 46%.

Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei, condus de ministrul USR PLUS Stelian Ion şi Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, au cheltuit 96% din buget.

Iată cum arată execuțiile bugetare pentru primele 6 luni ale anului în curs:

Ministerul Justiției – 96%
Ministerul Muncii și Protecției Sociale – 96%
Ministerul Educației – 95%
Ministerul Finanțelor – 95%
Ministerul Afacerilor Interne – 94%
Ministerul Tineretului și Sportului – 91%
Ministerul Culturii – 90%
Ministerul Afacerilor Externe – 88%
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – 83%
Ministerul Sănătății – 80%
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – 79%
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 79%
Ministerul Apărării Naționale – 79%
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – 73%
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – 67%
Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării – 64%
Ministerul Economiei, Antreprenoriat și Turismului – 46%
Ministerul Energiei – 28%

În altă ordine de idei, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,040 miliarde de euro, în primele şase luni din 2021, în creştere cu 73,44% comparativ cu cel din perioada similară din 2020, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR) remis, vineri, AGERPRES.

În structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,557 miliarde de euro, respectiv 1,110 miliarde de euro; balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 276 milioane euro, respectiv cu 38 milioane euro.

În perioada ianuarie – iunie 2021, datoria externă totală a crescut cu 2,096 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 92,471 miliarde de euro la 30 iunie 2021 (72,2% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,4% faţă de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 iunie 2021 nivelul de 35,552 miliarde de euro (27,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 7,4% faţă de 31 decembrie 2020.