Cine sunt câștigătorii execuției bugetare din august

Cine sunt câștigătorii execuției bugetare din august

Peste 280.000 de cadre didactice și auxiliare, precum și 163.000 de angajați ai sistemului sanitar au asigurate majorările salariale prin modificarea aprobată, ieri, de Guvern

Execuția bugetară aprobată, ieri, de Guvernul Cioloș asigură banii de care este nevoie pentru plata salariilor majorate ale personalului medical și personalului din educație, dar și bani pentru indemnizațiile majorate ale mamelor și, nu în ultimul rând, pentru plata pensiilor până la finalul anului.

„Vreau să revin asupra ideii de responsabilitate pe care ne-am asumat-o și sper ca de aceeași responsabilitate să facă dovadă și Parlamentul când adoptă acte normative cu impact asupra bugetului din acest an. Să menținem în echilibru și cheltuilelile pentru consum”, a comentat, ieri, premierul Dacian Cioloș, în cadrul briefingului susținut la finalul ședinței de Guvern, alături alți membri ai Executivului.

Cei mai mulți bani merg spre salarii

Ne puteți urmări și pe Google News

De departe, câștigătorul actualei rectificări este Ministerul Muncii, care primește aproape 3 miliarde de lei în special pentru plata indemnizaților mamelor și a obligațiilor bugetului de asigurari sociale. Iată unde vor merge cei mai mulți bani, la rectificare:

● Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice primește 2,8 miliarde de lei din care 1,4 miliarde pentru plata integrală a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap) și 1,4 miliarde pentru pensii;

● Ministerul Afacerilor Interne primește 367,9 milioane lei, din care 182 milioane lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare;

● Ministerul Sănătății are alocate 297,6 milioane lei per sold pentru: asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate, fonduri pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță etc.

● Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice va avea 417,8 milioane lei, pentru plata diferențelor salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învățământul universitar, şi sume pentru plata majorărilor salariale și pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011.

● Autoritatea Electorală Permanentă primește 55 milioane lei, din care 49,8 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politice.

Premieră: fonduri pentru paza pădurilor

Cioloș a atras atenția că au fost alocate fonduri și pentru paza pădurilor. „Este vorba de suprafețele private cu păduri, mai mici de 30 de hectare, pentru care se prevede plata pazei necesare, încă din 2008. Dar această măsură nu a fost aplicată niciodată, ceea ce a condus la tăieri ilegale sau la furturi”, a spus premierul.

În total, este vorba de 14,5 milioane de lei.

Bani luați de la cofinanțări

Pentru a asigura banii de care este nevoie pentru plata salariilor majorate prin decizia Parlamenului, cei mai mulți bani au fost luați de la cofinanțarea proiectelor europene. Cu toate acestea, Executivul a emis ieri un document în care se precizează că în primul semestru al anului cheltuielile pentru investiții au fost cu 15% mai mari față de perioada similară din 2015. „Estimăm menținerea acestora pentru 2016 la nivelul de 5% din PIB prevăzut în bugetul inițial. Cheltuielile pentru investiții în decembrie au fost de 15,1 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană”, mai scrie în documentul Executivului.