Evenimentul Zilei > Actualitate > Principalele efecte secundare după doza booster. Femeile au mai mult de suferit
Principalele efecte secundare după doza booster. Femeile au mai mult de suferit

Principalele efecte secundare după doza booster. Femeile au mai mult de suferit

Medicii au identificat cele mai comune efecte secundare pe care le produce doza „booster”, ce-a de-a treia, a vaccinurilor împotriva COVID.

Specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite au dat publicității lista celor mai des întâlnite efecte secundare în urma vaccinării cu doza booster. Analiza are în vedere serurile anti- COVID produse de Pfizer – BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson.

Autoritatea medicală americană a precizat că fiecare organism este diferit. Drept urmare, anumite persoane prezintă efecte secundare la vaccinare, în vreme ce altele nu. Astfel aceste efecte se manifestă, de regulă, la câteva ore după aplicarea vaccinului și pot dura câteva zile.

Conform informațiilor prezentate de Insider, care citează informațiile prezentate de Centrul pentru Prevenire și Controlul Bolilor, cele mai des întâlnite efecte secundare după vaccin sunt durerile de cap, febra, oboseala, durerile musculare sau frisoanele

Până în prezent, cele mai multe dintre persoanele care au raportat voluntar efecte secundare, în urma dozei booster, sunt femei. De asemenea, 46% dintre acestea au depășit vârsta de 65 de ani.

Care sunt cele mai des întâlnite simptome

Simptomele raportate confirm ceea ce se știe deja din alte studii cu privire la persoanele care s-au vaccinat anti-Covid cu doza booster. Informațiiel cu privire la efectele secundare raportate de 725.000 de persoane vaccinate cu doza booster, sunt colectate într-o bază de date numită v-safe.

În general, persoanele care au ales un vaccin ARN mesager (Pfizer, Moderna) pentru doza booster au raportat efecte secundare mai ușoare decât după cea precedentă – a doua. Cel mai comun simptom, indiferent de vaccinul ales, a fost durerea la locul injecției.

Mai puțin de 10% dintre cei care și-au înregistrat simptomele în baza de date au declarat că nu au putut lucra după ce s-au vaccinat cu doza booster. Cei aflați în această situație au ales serul dezvoltat de Moderna pentru a treia doză, după ce la primele două s-au vaccinat cu Pfizer.

Experții susțin că este ceva normal, dat fiind că vaccinul Moderna are o doză mai mare care tinde să producă efecte secundare mai puternice.