Primul zgarie-nori din Bacau e catedrala

Primul zgarie-nori din Bacau e catedrala

In inima Moldovei, la Bacau, se ridica cea mai mare biserica din Romania, dar si din sud-estul Europei.

Lacasul Domnului are ca termen de finalizare 2010, iar ctitorul ei doreste sa-i poleiasca cupola in aur.

La intersectia Bulevardului Unirii cu Strada Nicolae Balcescu din municipiul Bacau, cel de-al doilea oras ca marime din Moldova dupa Iasi, se inalta o constructie gigantica, ce nu poate rivaliza in Romania decat cu Casa Poporului. Un mamut de ciment, un Goliat ce pare ca doarme in mijlocul unui oras de prichindei.

E viitoarea Catedrala Inaltarea Domnului si care va deveni cel mai mare lacas de cult din Romania, dar si din tot Balcaniul. Desi vantul incepe sa bata din ce in ce mai des prin buzunarele moldovenilor, protejata de statuia lui Stefan cel Mare care vegheaza piata si vrand parca sa sfideze vremurile, catedrala se ridica incet, dar sigur.

Inaltime de peste 70 de metri Ideea unei catedrale a aparut imediat dupa 1990, iar locul a fost sfintit de actualul episcop al Husilor, Ioachim Mares, pe-atunci vicar al Romanului. „A fost elanul acela fantastic dupa Revolutie. Sa nu ma credeti atins de megalomanie sau cine stie ce grandomanie. Eu m-am reintors pe aceste meleaguri in 2000 si asa am gasit constructia. Planurile erau facute si se incepusera lucrarile. Nu mai puteam modifica nimic, dar nici nu puteam s-o las asa, neterminata”, spune Prea Sfintitul Ioachim Giosanu-Bacauanul, episcopul vicar al Episcopiei Romanului.

Din 2000, cand a sosit arhiereul Ioachim in Bacau, lucrarile au fost reluate. Ce parea o constructie lasata de izbeliste, sortita sa ramana in paragina, a prins din nou viata. Acum, in ceea ce priveste structura, ea este finalizata in proportie de 90a. Catedrala va avea o suprafata de 1.706 metri patrati, lungimea de 79 de metri, iar inaltimea de 72 de metri.

„Catedrala este compusa din trei parti: multiple spatii la subsol, intre care Biserica Nasterii Maicii Domnului, un spatiu expozitional, sala de conferinte si alte spatii administrative ale Catedralei”, ne explica PS Ioachim. „Am modificat arhitectura initiala impreuna cu domnul arhitect Constantin Volodea Amaiei. Catedrala este construita intr-un stil florentin cu interferente contemporane. Interiorul este in forma de nava fara pilastrii de sustinere, ceea ce da impresia unui habitat foarte mare, cu o deschidere in arcele triumfale de 25 de metri”.

Sechelariu voia loc de veci in catedrala

Desi zidurile par ca nu au prins viata, la subsol, in Biserica Nasterii Domnului, care e mai spatioasa decat doua-trei biserici la un loc, se tin deja slujbe. Totul sclipeste a nou, e racoare si te simti ca-n rai. Ordinea desavarsita si mirosul de tamaie te impresioneaza. De-o parte si de alta a bisericii sunt pregatite cripte impresionante.

„Vreau sa-i aduc aici pe toti episcopii Romanului”, sopteste Ioachim. La iesire il descos pe episcop si intreb daca oamenii de afaceri din zona l-au ajutat. Mai pe ocolite, PS Ioachim a povestit ce a patit la Manastirea Sihastria cand, inainte de Revolutie, a venit Fanus Neagu cu alti scriitori sa-l vada pe parintele Cleopa. „I-am dus la parintele Cleopa, dupa indelungi rugaminti. La final, l-am intrebat pe Fanus Neagu cum a fost intalnirea.

„Cum sa fie? Cum se intalneste escrocul cu sfantul. Asta le-am spus si oamenilor de afaceri care nu se uitau la bani, erau dispusi sa dea oricat sa fie inmormantati in catedrala. Nu pot pune sfintii bisericii langa unii ca voi”, spune episcopul. Desi se codeste, confirma ca fostul primar Sechelariu era dispus sa dea, acum ani buni, zece miliarde de lei, ca sa fie inmormantat aici. Si pentru ca a fost refuzat nu a mai donat niciun leu.

Sistem computerizat de tras clopotul

Mai cu bani de la consiliul judetean, mai cu donatii, mai cu banutul vaduvei, Catedrala e aproape de final. „Anul acesta se vor realiza sarpanta si acoperisul din tabla speciala de cupru”, spune episcopul Ioachim. S-au montat 18 clopote din cele 24 cate va avea catedrala.

Acestea au fost executate la Innsbruck de cea mai mare firma de specialitate din Europa, compania austriaca Grassmayr Glockengreisser si sunt cele mai mari care au fost realizate in Europa de Est in ultimii 50 de ani. Clopotul cel mare are aproximativ doi metri in diametru si o greutate de 4,2 tone. Sistemul computerizat de comanda al clopotelor Catedralei Inaltarea Domnului va permite interpretarea a aproximativ 1.000 de partituri muzicale.

„Cred ca termin catedrala in 2010 si nu ma las pana nu o vad poleita in aur. Moldova are nevoie de o biserica adevarata”, spune PS Ioachim, care are si o mare durere in suflet. Unul dintre sediile Bancii Nationale de langa catedrala este inchis de doi ani si, desi, s-au facut numeroase interventii pentru a fi preluat de Biserica nu s-a reusit inca.

Cum episcopia nu are in Bacau niciun sediu, iar episcopul face naveta zilnic la Roman este de neinteles de ce BNR tine cu dintii de un sediu pe care nu-l mai foloseste. La plecare l-am intrebat pe episcopul Ioachim de ce nu face valva in jurul unei lucrari atat de grandioase si unice. „Pai asa sunt eu. Tac si fac”.

DESTIN

Din Moldova la Paris si inapoi

O familie cu vocatie calugareasca, daca tinem cont ca arhimandritul Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria ii este unchi, sora sa, Iosefira Giosanu, este stareta Manastirii Varatec, iar o alta ruda, Acachia Caus, este stareta Manastirii Razboieni.

A terminat Seminarul, dar si Facultatea de Teologie, dar abia in 1980 a fost numit monah la Manastirea Bistrita, nas de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Balan.

„Am fost primul calugar acceptat la Manastirea Bistrita dupa 40 de ani de regim comunist. Nu primeam avizul organelor, iar cei de la Securitate, am aflat ulerior, ma catalogau drept mistic”, rememoreaza PS Ioachim. Un an mai tarziu a fost hirotonit ierodiacon de Patriarhul Teoctist, care era atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei, fiind transferat la Centrul eparhial Iasi, unde a indeplinit mai multe functii: arhidiacon al Catedralei mitropolitane, secretar al IPS Mitropolit Teoctist, corector la revista „Mitropolia Moldovei si Sucevei”, dar si econom mitropolitan.

Zece ani la Paris Cu toate acestea a fost hirotonit ieromonah abia in 1990, dupa Revolutie. „Am fost primul calugar hirotonit ieromonah, dupa Revolutie. Inainte nu se putea ca nu aveam dosar bun, iar „baietii cu ochi albastri” ma incondeiasera”. Ieromonah a devenit pe 30 decembrie 1990, la Manastirea Varatec, hirotonit de  IPS Mitropolit Daniel, iar in sobor au slujit arhimandritul (pe atunci) Bartolomeu Anania si staretii manastirilor nemtene.

A plecat imediat in Franta, trimis de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la studii, la Institutul Saint Serge din Paris. Aici i-a avut indrumatori pe reputatii teologi Olivier Clement si Boris Bobrinskoy si a obtinut titlul de doctor in teologie cu o lucrare despre Dumitru Staniloae, singura publicata in timpul vietii marelui teolog roman.

La Paris, spiritul sau activ nu i-a dat pace si a reusit ceea ce cu un an inainte parea imposibil: sa infiinteze o manastire ortodoxa romaneasca. A devenit astfel ctitorul primei manastiri ortodoxe romane din Franta, la Rosiers, in apropiere de Fontainebleau.

Iubit de francezi, care-l numeau cu afectiune Pere Joachim, PS Ioachim a fost chiar propus sa devina episcop in Occident, dar inima nu l-a lasat sa accepte asa ceva. A revenit in Moldova in 2000, de Sfintele Pasti, cand a fost hirotonit episcop-vicar de Roman, cea mai veche episcopie din tara. „A fost greu sa vin din Occident acasa, dar dorul ma mistuia”, spune PS Ioachim.

RECORDURI

Cele mai mari biserici ortodoxe

> Manastirea Sapanta-Peri, judetul Maramures, are o inaltime de 75 de metri si este cea mai inalta biserica de lemn din lume.

> Biserica cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului din Barsana, Maramures, a fost, pana nu demult, cel mai inalt lacas de cult din lemn din Europa, avand 62 de metri.

> Biserica Neagra din Brasov, cea mai mare din Romania, are o lungime de circa 90 de metri, iar inaltimea turnului la cruce de 65 de metri.

> Catedrala Sfanta Treime din municipiul Baia Mare, in curs de constructie, va atinge 70 de metri.

> Catedrala Ortodoxa din Focsani va avea o suprafata desfasurata de 1.650 de metri, o lungime de 44,9 metri, latimea de 29,9 metri si inaltimea de 43,5 metri.

> Simbol al crestinatatii si considerata mult timp cea mai mare biserica din lume, Sfanta Sofia din Constantinopol are un dom de 55 de metri de la sol si un diametru de 31 de metri.

> Cea mai inalta biserica ortodoxa este Catedrala Iisus Hristos Mantuitorul din Moscova, a carei inaltime ajunge la 102,1 metri. Distrusa de Stalin, ea a fost reconstruita in 1993 si a costat peste 150 de milioane de dolari.

> Biserica Sf. Sava (Svetog Save) din Belgrad are inaltimea de 70 de metri, iar crucea aurita de pe turla principala, 12 metri.

Ne puteți urmări și pe Google News