Antropologii francezi au stabilit vârsta craniului Toumai, cea mai veche fosilă humanoidă, descoperită în 2001, în Ciad.
Oechipă de antropologi francezi a reuşit să determine vârsta lui Toumai, un craniu fosilizat despre care se crede că ar aparţine celui mai vârstnic strămoş al omului descoperit vreodată: 6,8-7,2 milioane de ani. Fosila a fost descoperită în deşert, în Ciad, în 2001, şi este alcătuită dintr-un craniu aproape complet, bucăţi din mandibula inferioară şi câţiva dinţi, precizează France Presse.
Presupusa apartenenţă a lui Toumai la marea familie a hominidelor este şi astăzi dezbătută în sânul comunităţii ştiinţifice. Criticii spun că Toumai avea un craniu prea teşit - implicit o cutie craniană cu volum foarte mic -, iar dimensiunile sale reduse sugerează o creatură nu mai înaltă de 120 de centimetri, cam cât un cimpanzeu în poziţie bipedă. Pe scurt, afirmă ei, Toumai nu avea dreptul să fie botezat cu titlul hominid de Sahelanthropus tchadensis, nume dat de cercetătorul francez Michel Brunet, deoarece nu era nimic mai mult decât o „maimuţă obişnuită“. Toumai era biped Dar susţinătorii teoriei antropoide, care au realizat reconstituiri tridimensionale ale scheletului, au arătat că Toumai avea o structură craniană diferită de cele ale gorilelor şi cimpanzeilor, susţinând că acesta era biped. În caz că Toumai este într-adevăr un strămoş al omului, descoperirea înseamnă că omul s-a desprins de restul primatelor mult mai devreme decât se credea.
„Sahelanthropus tchadensis stă mărturie a faptului că ultima separare între om şi cimpanzeu nu este mult mai recentă de opt milioane de ani“, scrie Brunet într-un studiu care va apărea marţi în Analele Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA. IMPLICAŢII Primii oameni, cu 3 milioane de ani mai „bătrâni“ Toumai - „speranţa vieţii“ în limba goran a populaţiei locale Daza - a fost găsit la aproximativ 2.500 km vest de Marele Rift African, zonă considerată încă leagănul ancestral al omenirii.
Dacă Toumai va fi acceptat ca hominid, aceasta înseamnă că primii noştri strămoşi au apărut cu circa 3 milioane de ani mai devreme decât se credea până acum şi au populat arii largi din zona de est a Africii. Descoperirea mai implică şi faptul că hominizii au evoluat foarte rapid şi separat de maimuţe, după ce s-au desprins dintr-o specie de primate comună.