Primul avion cu români din Libia a aterizat astăzi la Bucureşti | FOTO

Primul avion cu români din Libia a aterizat astăzi la Bucureşti | FOTO

O aeronavă militară C-130 Hercules, a aterizat azi-dimineaţă la ora 5,45 pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", potrivit Agerpres. La bordul acesteia s-au aflat 47 de cetăţeni români, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Aeronava militară de transport C-130 Hercules, având la bord cetăţeni români şi străini, a decolat joi seară, la ora 23,30, de pe Aeroportul din Tripoli (Libia), către Aeroportul La Valletta din Malta, unde a făcut o escală de realimentare, după care a plecat spre România.

Cea de a doua aeronavă militară, C 27 J Spartan, urmează să fie utilizată în cursul zilei de azi, potrivit necesarului de zboruri stabilit de MApN şi MAE, a precizat un comunicat al Ministerului Apărării.

Cele două aeronave militare româneşti au decolat joi, începând cu ora 13,30, de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni. Din evidenţele MAE, aproximativ 500 de români se aflau în Libia în momentul începerii revoltelor. 211 dintre ei au sosit între timp la Bucureşti. Unii au venit cu zboruri de linie, alţii cu cursele speciale puse la dispoziţie de statele europene - Austria, Polonia, Ucraina. Mulţi români se află însă în deşert, chiar şi la 1.000 de km depărtare de capitală, şi nu au posibilitatea de a părăsi zona.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mii de străini au părăsit în ultimele zile Libia. Guvernele din întreaga lume au folosit avioane, feriboturi sau autobuze pentru a-şi evacua cetăţenii pe calea aerului, pe apă, spre Creta şi Malta, sau pe cale terestră. Turcia a evacuat deja 5.000 de cetăţeni din cei 25.000 prezenţi în Libia, în ceea ce a numit cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa. China a închiriat feriboturi greceşti pentru a-şi scoate cetăţenii din Libia.