Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Băsescu pledează pentru Statele Unite ale Europei. Plus: Ce a găsit Boc în ADN-ul stângii
Traian Băsescu pledează pentru Statele Unite ale Europei. Plus: Ce a găsit Boc în ADN-ul stângii

Traian Băsescu pledează pentru Statele Unite ale Europei. Plus: Ce a găsit Boc în ADN-ul stângii

Statele Unite ale Europei şi reforma spaţiului Schengen. Acesta este mesajul cu care Traian Băsescu s-a dus la reuniunea grupului lărgit al Partidului Popular European, ce are loc în aceste zile la Palatul Parlamentului. Popularii sunt cea mai mare familie politică europeană, iar PDL şi UDMR sunt reprezentanţii României în acest grup.

"Îmi permit să spun că şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei, care să respecte valorile noastre, să aibă forţa să ne proiecteze acolo unde pot fi cei 500 de milioane de europeni, adică la pupitrul de comandă al procesului de globalizare şi nu în remorcă", a declarat Traian Băsescu.
Acesta a spus că în momentul de faţă UE se confruntă cu un larg număr de provocări: "o criză a datoriilor suverane care ne afectează pe toţi, (..) o criză a migraţiei, care, deşi uneori exagerată, este o situaţie care impune noi abordări în ceea ce priveşte spaţiul Schenghen". "Deci, o reformă a spaţiului Schenghen se impune", a apreciat Băsescu.
Şeful statului a subliniat că "nu putem spera într-o politică monetară unică cât timp avem 27 de politici bugetare şi fiscale" şi că "este clar că trebuie să trecem la o politică bugetară unică". El a mai vorbit despre necesitatea de a avea "o politică energetică comună a UE" care "să ne garanteze tuturor siguranţa energetică"."Ne-ar fi imposibil să avem o viziune despre o Europă solidă dacă nu generăm o politică energetică comună a UE", a spus el.
Preşedintele României a mai pledat pentru o politică de educaţie comună  întrucât "producem absolvenţi care nu-şi găsesc locuri de muncă" şi a vorbit şi despre necesitatea unei politici comune pe cercetare. "Nu prea ştim ce teme de cercetare are fiecare dintre cei 27 de membri, de multe ori risipim bani cercetând aceleaşi lucruri", a spus el.

Wilfried Martens a cerut PDL şi UDMR să rămână unite
"Domnule preşedinte Băsescu, domnule premier Boc, vă apreciem pentru că, în ciuda opoziţiei puternice din România, aţi reuşit să luaţi măsurile necesare pentru a combate criza economică", a declarat preşedintele PPE, Wilfried Martens.
"Ştim că măsurile luate nu sunt populare pe termen scurt, dar trebuie să luăm aceste măsuri şi să ne gândim mai departe de viitoarele alegeri. Aţi ştiut că singura soluţie va fi tăierea salariilor. Acesta a mai declarat că "entru PPE, PDL şi UDMR sunt parteneri de încredere la nivel european". "În calitatea de parteneri ai PPE e nevoie ca dumneavoastră să rămâneţi uniţi pentru a lupta împreună şi pentru a ne implementa valorile împreună”, a spus Martens.
Joseph Daul, preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European a felicitat Guvernul României pentru măsurile anti-criză pe care le-a luat: "Ieşirea din criză nu înseamnă mai multa demagogie şi populism. Vreau să salut aici conducerea României, care a ştiut să ia măsurile necesare pentru însănătoşirea finanţelor", a spus acesta.
"Sigur că este dificil de acceptat asta, dar aceste măsuri au fost indispensabile şi mai devreme sau mai târziu toţi îşi vor da seama de asta. Dragă Traian, sper că îşi vor da seama mai devreme, decât mai târziu de asta".

Emil Boc: "Ineficienţa stângii se află în propriul ei ADN"
La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că dacă România ar fi continuat "politicile guvernării controlate de socialişti", ar fi avut un deficit de 14%.
"Ineficienţa stângii se află în propriul ei ADN. Stânga îşi propune să distribuie ceea ce nu a creat, prosperitate, promoveaza politica prin care se consuma mai mult decât se produce. Aceste două elemente conduc la colaps". (…) a spus premierul. "Înainte de a împărţi bogăţie trebuie ca ea sa fie produsă. Nu poţi să împarţi sărăcia, dacă o împarţi, drumul până la colaps este scurt".
"Europa se instalează la centru-dreapta", a proclamat premierul. "Centru-dreapta oferă mai multă siguranţă, prin măsuri care nu sunt populiste. Centru-dreapta poate câştiga şi următoarele alegeri dacă va merge până la capăt cu reformele. Cred că oamenii au început să nu mai creadă în iluzia prosperităţii (…) De fiecare dată când statul revarsă cornul abundenţei, toţi oamenii vor face nota de plată. Cred ca oamenii vor prefera soluţiile realiste de centru dreapta.
CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu vrea crearea Statelor Unite ale Europei
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News