PREMIU RECORD: 10.000 de euro pentru cel mai bun roman al anului în România. L-AI CITIT?

PREMIU RECORD: 10.000 de euro pentru cel mai bun roman al anului în România. L-AI CITIT?

Ieşeanul Lucian Dan Teodorovici a obţinut distincţia "Augustin Frăţilă" pentru cel mai bun roman românesc. Este cel mai consistent premiu literar acordat în România.

Scriitorul ieşean Lucian Dan Teodorovici a câştigat distincţia "Romanul anului" pentru "Matei Brunul". Premiul, în valoare de 10.000 de euro, este cea mai consistentă recompensă literară existentă la nivel naţional la această oră. Premiul este acordat de "Asociaţia Casa de Cultură", care a putut obţine sponsorizări generoase. Juriul care a făcut evaluarea a fost format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache. "Sunt foarte bucuros, foarte onorat, o spun cu toată sinceritatea. Mă bucur că am ajuns în finală împreună cu scriitori pe care îi admir de foarte multă vreme. Este prima ediţie a unui premiu care se va impune şi va fi prestigios. Şi se va impune în primul rând pentru că e foarte profesionist organizat. Iar din punct de vedere financiar, e de departe cel mai consistent premiu literar din ţară. Nu e niciunul comparabil, cel mai mare fiind de aproximativ 10.000 de lei, adică în jur de 2.500 de euro", a menţionat Lucian Dan Teodorovici pentru Ziarul de Iaşi. Romanul a apărut la Editura Polirom. În competiţia pentru câştigarea premiului "Augustin Frăţilă" (scriitor, cantautor şi fost redactor-şef al Editurii ALLFA) au fost înscrise 59 de romane. În finală au intrat cinci romane: Matei Brunul (Lucian Dan Teodorovici), FEM (Magda Cârneci), Viaţa lui Kostas Venetis (Octavian Soviany), Emoţia (Mirela Stănciulescu) şi Ploile amare (Alexandru Vlad). 20 de bloggeri au contribuit la votarea celui mai bun roman al anului.

Cartea lui Lucian Dan Teodorovici câştigase anterior premiul pentru proză al revistei Observator Cultural şi premiul naţional pentru proză al Ziarului de Iaşi. Romanul va fi tradus în Ungaria, Bulgaria şi Franţa.

Ne puteți urmări și pe Google News