Evenimentul Zilei > EVZ Special > Premierul și prefectul Capitalei, atitudine categorică: Romprest și Primăria Sectorului 1 trebuie să îşi respecte angajamentele
Premierul și prefectul Capitalei, atitudine categorică: Romprest și Primăria Sectorului 1 trebuie să îşi respecte angajamentele

Premierul și prefectul Capitalei, atitudine categorică: Romprest și Primăria Sectorului 1 trebuie să îşi respecte angajamentele

Premierul și prefectul Capitalei au subliniat, pe fondul scandalului deșeurilor din Sectorul 1, că Romprest și Primăria trebuie să îşi respecte angajamentele făcute și să dea curs prevederilor din contractele semnate, astfel încât siguranța și sănătatea cetățenilor să nu fie puse în pericol.

Premierul Florin Cîțu a avut o poziție categorică în ceea ce privește scandalul deșeurilor din Sectorul 1, de altfel susținută și de prefectul Capitalei. Demnitarii au subliniat că atât Romprest, cât și Primăria Sectorului 1 trebuie să se asigure de respectarea angajamentelor față de cetățeni. Siguranța și sănătatea acestora nu trebuie puse în pericol.

„Până la o decizie în instanţă, şi prestatorul de servicii şi primăria să îşi respecte angajamentele” până la rezolvarea conflictului din instanță dintre cele două părți, s-a exprimat Florin Cîțu.

Cîțu cere respectarea contractelor

„În primul rând, cred că este important ca toţi cei care aveau acolo contracte semnate să şi le respecte; şi de-o parte, şi de alta. Deci, contractele trebuie respectate, cetăţenii Bucureştiului nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute în instanţă. Până la o decizie în instanţă, şi prestatorul de servicii şi primăria, toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele. Şi după aceea, vedem deciziile în instanţă”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Întrebat dacă va interveni în soluționarea și ameliorarea scandalului din Sectorul 1, premierul a spus: „Bineînţeles că ceea ce vedem nu este un lucru ok. Eu sper ca Garda de Mediu să îşi facă datoria. Dacă găseşte vinovaţi, trebuie să meargă în forţă şi să amendeze. Dar, în acest moment, am avut o discuţie şi cu prefectul, lucrurile sunt puţin complicate. Nu ştiu dacă intervenţia mea în acest moment este salutară, dar este important ca să se respecte contractele. Sunt contracte semnate, sunt contracte în vigoare”.

Siguranța și sănătatea cetățenilor trebuie să aibă prioritate

Prefectul de București consideră că ambelor părți implicate în scandalul gunoaielor din Sectorul 1 le revine obligația de a asigura continuitatea salubrizării în sector. De asemenea, el a mai transmis că disputa în instanță va mai dura o vreme, motiv pentru care nu trebuie puse în joc siguranța și sănătatea cetățenilor.

„Prestatorul nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor. Cu privire la celelalte servicii, poate reduce frecvenţa şi cantitatea, în măsura în care sunt întârzieri de plată de peste 45 de zile. La fel, Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile. Această discuţie despre cine are dreptate este o discuţie perdantă din start. Justiţia va decide, nu noi.

Am propus părților implicate o rezolvarea a relațiilor pe zona de blocaj, anume relația dintre prestator și sortator. Toată lumea reproșează ca serviciul de salubritate nu acceptă gunoaiele la sortare și întreg lanțul este compromis.

Soluția era destul de simplă – să lăsăm autoritatea locală să plătească direct pentru a nu exista niciun impediment, pentru că prestatorul ar fi fost în pericol să piardă banii respectivi în urma acțiunilor unor creditori. Sumele puteau să meargă direct spre serviciul de sortare – acest lucru nu a fost agreat”, a spus prefectul Alin Stoica.