Evenimentul Zilei > International > Premieră în Franţa. Integrarea unor familii de romi în România, finanţată parţial de autorităţi
Premieră în Franţa. Integrarea unor familii de romi în România, finanţată parţial de autorităţi

Premieră în Franţa. Integrarea unor familii de romi în România, finanţată parţial de autorităţi

Departamentul Rhône, din sud-estul Franţei, va fi primul care se va implica în integrarea romilor după expulzarea lor în România. Consiliul general local a decis, în şedinţa de vineri, demararea unui program pilot bazat pe voluntariat.

Şase familii de romi, originare din judeţele Timiş şi Alba, care au locuit ilegal într-un cartier mărginaş al Lyonului, se vor întoarce până la sfârşitul lunii în România, scrie cotidianul Le Progres, citat de Agerpres.
Departamentul francez va finanţa parţial repatrierea lor, alături de Uniunea Europeană şi autorităţile române, sub forma unor ajutoare pentru şcolarizare, în scop medical şi pentru găsirea unui loc de muncă.
Potrivit Consiliului general, familiile de romi care vor dori să se întoarcă în România vor semna un contract de reinserţie în care se precizează clar dorinţa lor de a reveni în regiunea de origine, de a-şi trimite copiii la şcoală, de a munci sau dezvolta o afacere.

  • "Când romii se vor întoarce la ei în România, acest program de reintegrare va fi pus în aplicare prin înscrierea copiilor la şcoală, realizarea unei supravegheri şcolare şi medicale şi găsirea unui loc de muncă. Cele două judeţe româneşti se angajează să urmărească familiile pe o perioadă de cinci ani", a subliniat Michel Mercier, preşedintele consiliului general al departamentului.

Anunţarea acestui proiect coincide cu instalarea unui poliţist român la Lyon pentru mai multe luni.

  • "Vom face mai mult decât să le spunem pur şi simplu "Plecaţi!""", Michel Mercier

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: