Prazul, „aurul” oltenesc. Beneficii, proprietăți și modul de consum

Prazul, „aurul” oltenesc. Beneficii, proprietăți și modul de consum Sursa foto: farmbee.ro

Prazul face parte din familia liliaceelor și este o plantă erbacee legumicolă. El este înrudit cu usturoiul și ceapa. Tulpina sa este cilindrică, groasă și înaltă. Partea comestibilă este formată dintr-o teacă cu mai multe învelișuri de frunze. Se poate consuma atât în formă crudă cât și gătit, oferind beneficii importante pentru sănătate. Este plin de vitamine și minerale, fiind recomandat în diete.

Gustul prazului este ușor iute și se aseamănă cu ceapa. Atunci când este prăjit, el devine ușor dulceag. Poate fi consumat în stare crudă, în salate, sau în diverse mâncăruri.

În România, prazul este emblematic pentru Oltenia, însă el este nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia Centrală. De secole, el se regăsește în multe diete europene, însă este și un aliment folosit în diverse rețete din lumea întreagă. În Roma antică, prazul era considerat superior usturoiului sau cepei. Împăratul Nero iubea acest aliment, consumându-l sub diverse forme, crezând că îi îmbunătățește vocea. Între 1985 și 1990, moneda de o liră avea imprimat un praz într-o coroană.

Prazul este bogat în vitamine, minerale și nutrienți și sărac în calorii. 100 de grame de praz conțin următorii nutrienți:

Ne puteți urmări și pe Google News

- 61 calorii; - 14,2 grame de carbohidrați; - 1,5 grame de proteine; - 0,3 grame de grăsime; - 1,8 grame de fibre; - 47 micrograme de vitamina K (59% din valoarea zilnică); - 667 unități internaționale de vitamina A (33% din valoarea zilnică); - 0,5 miligrame de mangan (24% din valoarea zilnică); - 12 miligrame de vitamina C (20% din valoarea zilnică); - 64 micrograme de acid folic (16 % din valoarea zilnică); - 0,2 miligrame de vitamina B6 (12% din valoarea zilnică); - 2,1 miligrame de fier (12% din valoarea zilnică); - 28 miligrame de magneziu (7% din valoarea zilnică); - 59 miligrame de calciu (6% din valoarea zilnică); - 0,1 miligrame de cupru (6% din valoarea zilnică); - 180 miligrame de potasiu (5% din valoarea zilnică); - 0,9 miligrame de vitamina E (5% din valoarea zilnică).

Prazul - beneficii și proprietăți

Prazul poate combate stresul oxidant datorită antioxidanților din compoziția sa. Kaempferolul, un antioxidant polifenol, are rolul de a proteja organismul de bolile de inimă și de cancer. De asemenea, protejează învelișul vaselor de sânge. Alimentul este și o sursă de alicină, compus care oferă proprietăți antimicrobice și ajută la scăderea colesterolului.

Folosit în diverse diete, prazul este un diuretic natural. El detoxifică pielea și elimină substanțele dăunătoare din corp. Betacarotenul și cantitatea mare de vitamina C din compoziția sa protejează pielea de razele soarelui.

Prazul stimulează creșterea firelor de păr datorită valorilor mari de mangan, fier, vitamina C și acid folic. De asemenea, consumul său îmbunătățește sănătatea oaselor. Conținutul ridicat de vitamina K activează osteocalcinul. Această vitamină are și proprietăți antiinflamatorii, ajutând la lupta împotriva bolilor precum diabet, obezitate sau artrita reumatoidă.

Leguma minune, celebră în Oltenia, ne ajută la digestie, stimulează stomacul, rinichii și intestinul gros. Atunci când consumăm praz, digestia este efectuată corespunzător, acest lucru prevenind supraalimentarea. Fiind o bună sursă de apă și fibre, el poate preveni foamea și oferă o senzație de sațietate.

Prajul ajută și la lupta împotriva anumitor tipuri de cancer. Cercetările arată că kaempferolul poate distruge celulele canceroase și previne răspândirea lor. El este o sursă bună de alicină, compus care oferă proprietăți anticancerigene similare.

Prazul are multe beneficii, însă el ne poate afecta sănătatea. În compoziția sa găsim oxalați, ioni naturali care se găsesc la plante, animale și oameni. Aceștia nu reprezintă o îngrijorare, însă în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni renale, o acumulare de oxalați în lichidele corporale poate complica problemele deja existente.

Cum depozităm și cum consumăm prazul

Alimentul poate fi ținut la frigider, în stare crudă, aproximativ o săptămână. Dacă îl gătim, el poate fi păstrat la rece în jur de 2 - 4 zile. El poate fi ținut și la congelator, tăiat feliuțe. Prazul poate fi păstrat în încăperi răcoroase și întunecate, depozitat în lădițe speciale pentru legume.

Comestibile la praz sunt părțile albe și cele de culoare verde deschis. Rădăcinile și capetele verzi închise se aruncă. El poate fi consumat în formă crudă sau poate fi gătit prin prăjire, fierbere sau murat. De asemenea, este folosit la smoothie sau la omletă.

Prazul poate fi pus în salate, ciorbe sau supe. Celebră este rețeta de praz cu limbă și măsline. El poate fi folosit la orice fel de preparat, presărat la fel ca verdeața.