Ameninţare pentru NATO. Bombardiere strategice rusești, în misiune deasupra Mării Norvegiei

Ameninţare pentru NATO. Bombardiere strategice rusești, în misiune deasupra Mării NorvegieiBombardiere. Sursa foto: Pixabay

Două bombardiere rusești au fost reperate deasupra Mării Norvegiei. Cu o rază lungă de acțiune, acestea ar fi survolat și Marea Barents. Potrivit autorităților din Rusia, acestea au fost escortate de avioane MiG 31, iar misiunea ar fi fost desfășurată în deplină „conformitate cu normele internaţionale de utilizare a spaţiului aerian”.

NATO rămâne în alertă. Două bombardiere rusești, observate deasupra Mării Norvegiei

Ministerul rus al Apărării a confirmat că misiunea a avut loc deasupra Mării Norvegiei, precum și a Mării Barents. Pentru aceasta au fost utilizate  bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-95-ms, arată EFE.

„Zborul a durat mai mult de patru ore. Avioanele au fost însoţite de avioane de luptă MiG-31 ale Forţelor aerospaţiale”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Totodată, oficialii ruși au precizat că misiunea a fost una de patrulare.

Misiunea nu a încălcat normele internaționale de utilizare a spațiului aerian

Autoritatea de apărare a dat asigurări că acțiunea militară nu a încălcat în vreun fel prevederile internaționale privind utilizarea spațiului aerian.

NATO, avion

Avion de luptă. Sursa foto: Pixabay

„Zborurile au fost efectuate în strictă conformitate cu normele internaţionale de utilizare a spaţiului aerian”, au mai spus oficialii ruși.

În mod regulat, forțele aeriene ale Rusiei desfășoară activități de patrulare inclusiv deasupra apelor neutre din Arctica. Totodată, acestea au vizat și zona Atlanticului de Nord, Marea Neagră sau Marea Baltică.

Baza NATO din german Geilenkirchen, închisă

Zborurile efectuate de Rusia deasupra Mării Norvegiei nu sunt singurele care au stârnit îngrijorare la nivelul acestei structuri. Miercuri, baza landul Renania Nord-Wesfhalia a fost închisă pe fondul unor suspciunii de sabotaj.

Decizia a fost luată după ce s-a stabilit că apa potabilă din zonă a fost contaminată. Cu toate că majoritatea barăcilor folosite de militari au o stație proprie de furnizare și filtrare a apei, reprezentanții bazei au luat decizia să le închidă.

În urma acestei hotărâri, soldații din regiune au fost îndemnați să nu bea apă de la stațiile respective.