Bila îți creează probleme după mesele încărcate de sărbători? Calmează crizele cu un ingredient pe care oricine îl are în bucătărie

Bila îți creează probleme după mesele încărcate de sărbători? Calmează crizele cu un ingredient pe care oricine îl are în bucătărie Sursa foto: 203629864 © Ivan Shidlovski | Dreamstime.com

„Bila leneșă” este o tulburare a funcționării colecistului. Ea se caracterizează prin contracții ale mușchilor vezicii biliare. Cel mai adesea, „bila leneșă” este întâlnită la persoanele care au o alimentație nesănătoasă sau la cele care se confruntă cu probleme de greutate. Cauzele sunt însă diverse, tulburarea putând indica și un început de boală.

Vezica biliară este amplasată în corpul uman pe partea dreaptă, sub ficat. Rolul său este de a descompune grăsimile din alimentație și să asigure absorbția optimă a acestora la nivel intestinal. Atunci când alimentația noastră este bogată în grăsimi, bila este nevoită să depună un efort suplimentar pentru a elimina o cantitate mai mare de lichid în tubul digestiv.

Efortul mare al bilei pentru a descompune grăsimile poate duce la blocarea acesteia. În acest caz, grăsimile nu sunt digerate suficient și fermentează în intestin. Primele simptome ale unei „bile leneșe” sunt gazele și spasmele, urmate de balonare. După o masă îmbelșugată, ar putea apărea și durerea. Un alt simptom este gustul amar.

Pentru a evita astfel de neplăceri, alimentația unei persoane cu „bila leneșă” trebuie să conțină carne de pui sau de pește, preparată pe grătar sau fiartă, nicidecum prăjită. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentație. Lactatele care nu solicită prea mult bila sunt brânza de vaci, iaurtul sau laptele degresat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă alimentație, sedentarismul este o altă problemă principală atunci când vorbim despre „bila leneșă”. Medicii recomandă exercițiile fizice, pentru a împiedica cristalizarea bilei și formarea pietrelor. Sportul ajută și la o digestie mai bună.

Cauzelor „bilei leneșe” sunt multiple, iar ele pot provoca probleme mai grave de sănătate, cum ar fi calculii biliari, pancreatita, gastrita, ulcer, hepatita A și B sau anemie hemolitică.

Tratament pentru „bila leneșă”

De cele mai multe ori, disconfortul creat de o bila leneșă trece de la sine, însă, atunci când simptomele persistă, trebuie consultat un medic. Acesta recomandă administrarea de antispastice, antiinflamatorii și analgezice, însă și pastile care pun în mișcare bila.

Până ajungeți la medicul gastroenterolog pentru tratament, este recomandat să aveți grijă la alimentație și să excludeți prăjelile, grăsimile și mezelurile. Durerea poate calmată cu ceaiuri naturale, din cicoare sau rostopască.

Crizele biliare de dimineață se pot calma cu două ingrediente pe care toți le avem în casă. Înainte de micul dejun, ia o linguriță de ulei de măsline și lămâie. Stai culcat pe partea dreaptă aproximativ jumătate de oră după administrare și vei vedea că simptomele încep să dispară.

„Bila leneșă” este o tulburare des întâlnită. Dacă te confrunți cu această problemă, pot apela la ceaiurile naturale. Pelinul, gălbenelele, sunătoarea, cicoarea sau păpădia sunt printre plantele benefice. Infuzia se face din 2 lingurițe de plante, la 250 ml de apă fiartă. Ceaiul se lasă la infuzat aproximativ cinci minute și se consumă înainte de masă, potrivit doctorulzilei.ro.