Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre bolile de inimă ?

Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre bolile de inimă ?

Inima trebuie îngrijită încă din prima zi de naștere. Este “motorul” care pompează viața în organismul nostru și este prima care cedează chiar și în urmă unei banale supărări. Bolile de inimă sunt foarte frecvente, mai ales în rândul femeilor. O afecțiune cardiacă este adesea cunoscută sub denumirea de ucigașul numărul 1 al femeilor și, din păcate, nu primește atenția pe care o merită.

Boala de inimă este principala cauză de deces pentru femeile din întreagă lume și, da, este un fapt care ia adesea oamenii prin surprindere. Mulți presupun în mod greșit că cancerul de sân este principala cauză de deces. Dar trebuie să lămurim faptul că bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate formele de cancer la un loc. Cancerul de sân ucide 1 din 39 de femei conform statisticilor, pe când boala de inimă ucide 1 din 5.

Cu toții ar trebui să avem un interes pentru aceste afecțiuni cardiologice. În copilărie sau ca adulți, mulți dintre noi am avut o bunică, un unchi sau chiar un părinte care a suferit de boli cardiovasculare. Auzim cum multe persoane, chiar și de la vârste incredibil de mici suferă de hipertensiune arterială. Această patologie, dacă nu este controlată, poate reprezenta un mare pericol pentru sănătate. Persoanele care nu își controlează aceste patologii pot deceda la o vârstă mai mică decât ar fi trebuit din cauza unei serii de complicații cardiovasculare.

De aceea, misiunea noastră este de a oferi oamenilor cât mai multe informații posibil pentru a-i pune în tema cu pericolele ce se ivesc din aceste boli de inima și cu recomandare de a merge la o clinică cardiologie Bucuresti chiar și pentru un simplu control. 

Iată câteva lucruri despre sănătatea inimii pe care credem că toată lumea ar trebui să le cunoască.

Aproximativ 80% din bolile de inimă pot fi prevenite. Există multe lucruri care scapă de sub controlul nostru, dar sănătatea inimii este în cea mai mare parte sub controlul nostru. Chiar și schimbările minore în stilul de viață pot da rezultate semnificative.

Simptomele unui atac de cord pot fi diferite pentru bărbați și femei. Bărbații care au un atac de cord au adesea dureri în piept. Unele femei au și dureri în piept, dar pot avea și indigestie, oboseală sau dificultăți de respirație atunci când au un atac de cord.

Primul simptom al bolii cardiace este, în multe cazuri, din pacata direct decesul. Acesta este cel mai înfricoșător lucru legat de bolile de inimă. Moartea subită este primul semn al faptului că persoana respectivă este posibil să fi avut o boală de inima. Uneori, în bolile cardiovasculare, nu mai există a doua șansă.

Hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și antecedentele familiale de boli de inimă sunt câțiva dintre factorii de risc.

Obezitatea este un alt factor de risc major pentru bolile de inima. Prin urmare, este important să ne cunoaștem indicele de masă corporală. Dacă este prea mare, trebuie să luăm măsuri pentru a ajunge la un indice normal.

Diabetul, de asemenea, este un mare factor de risc. Se presupune că pacienții diagnosticați cu diabet au deja probleme cu inima. Și femeile cu diabet au un risc mai mare de boli de inimă decât bărbații.

Deși bolile de inimă sunt foarte frecvente și incredibil de grave, trebuie să spunem că există și câteva vești bune. Oamenii au puterea de a schimba, îmbunătăți și menține sănătatea inimii.

Ce poți face?

Fii propriul tău evaluator. Bolile de inimă pot rămâne netratate sau tratate superficial la femei și cred că uneori poate există o prejudecată în ceea ce le privește. Este posibil ca medicii să nu suspecteze o boală de inimă dacă ești tânăra și „arăți” sănătoasa.

Încurajăm femeile să nu subestimeze aceste probleme și să ia situația în propriile mâini. Femeile cu simptome neobișnuite de boli de inimă vin adesea la medic crezând că este o problema legată de stres și plecând de la anumite cabinete chiar cu o prescriere pentru medicamente pentru stres. Ar trebui să faci un consult mult mai aprofundat.

Acordă atenție nutriției. Simplul fapt de a cunoaște alimentele pe care le consumi este important. Multe dintre băuturile dulci pe care le consumă oamenii au și mai mult zahăr decât ai putea crede.  Alimentele procesate și multe alimente de restaurant conțin cantități mari de sodiu. Multe dintre sandvișurile pe care le cumpărăm de la fast-food-uri conțin mai mult decât limita zilnică recomandată de sare într-o singură porție. Încearca să mânanci alimente integrale, cereale integrale, orez brun, multe legume și fructe.

Fă mișcare. Exercițiul este incredibil de important. Încearcă să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Nu există să nu ai timp pentru că nimic nu este mai important decât sănătatea ta. Dacă încă nu faci exerciții, începe chiar acum. Fă o plimbare în jurul blocului. Mergi pe loc în timp ce vorbești la telefon. Orice este mai bun decât nimic.

Ai grijă de trup, minte și suflet. Sănătatea mentală și emoțională este legată de sănătatea inimii. Trăim vremuri cu adevărat stresante, iar femeile tind să ia asupra lor mai mult decâte ste cazul. Aceste vremuri ne pot face să ne simțim anxioase, deprimate și somnul este perturbat. Toate aceste lucruri influențează sănătatea inimii.

Când oamenii sunt depresivi, pot bea mai mult, iar acest lucru este periculos pentru sănătatea inimii. Reducerea consumului de alcool poate îmbunătăți sănătatea generală.

Dacă ai simptome cardiace, fă tratament. Prea mulți oameni se tem să solicite asistență medicală chiar și atunci când au simptome. Și din cauza pandemiei, mulți oameni nu au mai primit asistență și au decedat din cauza infarctului la domiciliu în loc să caute ajutor. Nu-ți fie teamă să soliciți asistență medicală dacă dezvolți simptome îngrijorătoare. Cu cât cauți mai devreme îngrijire, cu atât mai bine!

Nimeni nu este imun la bolile de inima. Dar poți reduce riscul de complicații. Este chiar posibil să inversezi daunele deja făcute prin preluarea controlului asupra sănătății tale. Mănâncă alimente mai sănătoase, fă exerciții fizice și fă controale regulate. Va fi bine pentru inima și corpul tău!