Editura Evenimentul si Capital

Povestea sergentului fotograf Costică Acsinte I GALERIE FOTO

Autor: | | 0 Comentarii | 768 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În perioada 10 octombrie – 4 decembrie va fi itinerantă prin țară una din cele mai inedite expoziții de fotografie: 100 de imagini realizate de soldatul fotograf Costică Acsintee. Colecția Costică Acsinte, va ajunge în opt orașe, în cadrul proiectului ACSINTE.100.

Expoziția cuprinde 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia de la începutul secolului 20 și va fi itinerată la Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, și, în final, la începutul lunii decembrie, la București. Fotografii în format print și digital vor fi expuse într-un spațiu expozițional al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de fostul sergent.

Opt expoziții

Proiectul va debuta la Pitești, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 și 13 octombrie la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu (Strada Armand Călinescu nr. 2), urmează între 23 – 26 octiombrie expoziția de la Slobozia (-Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea), în 28-30 octombrie lucrărilșe ajung la Galeriile Dana din Iași. În primele trei zile de noiembrie expoziția poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța. Timișorenii pot vedea fotografiile la MISC, între 12 și 15 noiembrie, apoi lucrprile pleacă la Alba Iulia (casa Forum, 22-25), Cluj (Turnul Croitorilor, 27 -29). În perioada 1 - 4 decembrie, expoziția va fi vizibilă la București - Casa Löwendal.

”Foto Splendid Acsinte”

Fotograful Costică Acsinte din Slobozia a fost sergent al Armatei Române și fotograf de război. El a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte. Fotografiile sale au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

Expoziția de fotografie ACSINTE.100 are trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. ”Prin vizitarea spațiului expozițional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial și portrete ale militarilor însoțite de lectura unor fragmente de scrisori, cărți poștale, jurnale și note de front, publicul va putea să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte. Una dintre camerele spațiului expozițional imaginat, oferă vizitatorilor posibilitatea întoarcerii în timp, în perioada 1930 – 1968, devenind martorii unor scene din viața socială a orașului Slobozia. Fotografiile din această secțiune a expoziției vor fi însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în Slobozia, în 1950, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreuna cu mama lui în vremea copilăriei. Mircea Dinescu își amintește cum a fost pentru un copil ahtiat după cultură, fiu al unui lacătuș mecanic cu patru clase, să crească într-un oraș în care accesul la cărti, piese de teatru sau filme era mai mult decât complicat și ce influență au avut toate acestea asupra vieții sale de mai târziu”, transmit organizatorii.

ACSINTE. 100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Andreea Balan a facut vlog in spital! VIDEO incredibil: Vreau morfina, ca MOR! Ti se RUPE sufletul...

Pagina 1 din 1


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro

Zăpada

38,00Lei

Fasoaica

15,00Lei

Pasa Lunga

24,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI