Poți face economii mari la mâncare. Atenție la produsele „expirate”. Care e alimentul fără termen de valabilitate
- Ionel Sclavone
- 1 octombrie 2022, 19:59
O serie de alimente pot fi consumate pentru multă vreme, fără teamă de îmbolnăvire, chiar dacă termenul de valabilitate indică altceva. Acest lucru este posibil cu condiția ca produsele respective să fie depozitate în condiții corespunzătoare. De altfel, acest lucru, faptul că unele alimente pot fi consumate și după expirarea termenului de valabilitate este indicat și de formulările de pe etichete. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă ca fiecare dintre noi să ne bazăm pe propriile simțuri, atunci când verificăm un aliment și să nu avem în vedere doar termenele de valabilitate înscrise pe etichete.
Când vine vorba despre termene de valabilitate trebuie să spunem că se folosesc două tipuri de etichetă, în funcție de proprietățile produselor. Astfel, există alimente inscripționate cu mesajul „a se consuma, de preferință, înainte de…“ și altele pe care scrie „a se consuma până la data de…“.
Sunt două nuanțe care oferă indicații prețioase unui consumator. Prima etichetă se referă la data până la care se estimează că produsul alimentar își păstrează proprietățile. Acesta poate fi consumat fără teamă de o posibilă infecție alimentară și după ce expiră data de pe etichetă. Condiția impusă de producător este ca alimentul respectiv să fie depozitat în condiții corespunzătoare, în ambalaje închise ermetic sau la temperatura potrivită.
Cea de-a doua etichetă, însă, are în vedere termenul limită până la care produsul poate fi consumat în siguranță. După expirarea acestui termen, alimentul își pierde proprietățile și se alterează, indiferent de condițiile în care este depozitat. Când un aliment prezintă urme vizibile de alterare – miros, gust, textură, mucegai, crustă, mâzgă etc. – nu mai trebuie consumat.
Alimente cu termen prelungit de valabilitate
Din prima categorie de alimente fac parte pastele uscate care sunt printre cele mai rezistente. Ținute în ambalajul original, fără a fi desfăcute, pot fi păstrate până la doi ani după data de expirare. În cazul în care ambalajul a fost desfătut și resigilat, sunt potrivite pentru consum încă aproximativ un an.
De asemenea, ingredientele uscate precum făina și zahărul mai rezistă un an după depășirea termenului de valabilitate, dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic.
Sarea poate fi păstrată pe o perioadă nedeterminată după data de expirare, iar oțetul rezistă câțiva ani după depășirea termenului înscris pe etichetă. De altfel, ambele produse sunt folosite la conservarea altor alimente și prezintă un risc foarte mic de alterare.
Cât rezistă carnea și laptele
Pe de altă parte, carnea crudă, proaspătă, rezistă doar câteva zile în frigider. Dacă este congelată, poate fi păstrată până la un an. Se recomandă, însă, ca aceasta să fie preparată într-un termen mai scurt de șase luni, dat fiind că gustul se schimbă pe măsură ce stă mai mult în congelator.
Pâinea de casă poate rezista aproximativ trei zile la temperatura camerei, în timp ce pâinea din comerț are un termen de valabilitate de 5 - 7 zile. Dacă este păstrată în frigide, pâinea poate rezista cu trei până la cinci zile peste termen.
Laptele proaspăt rezistă doar câteva ore după ce a fost cumpărat, în cazul în care nu este păstrat la frigider. În condiții adecvate, la rece, poate fi consumat în siguranță până la șapte zile după ce a expirat. În cazul laptelui pasteurizat, în cazul în care ambalajul nu a fost deschis, poate fi păstat și până la o lună după data de expirare.
Iaurtul sigilat poate fi consumat într-un interval de până la trei săptămâni după data de expirare. Acest aliment conține probiotice și bacterii lactice, care întârzie alterarea.
Mierea, alimentul perfect
Mierea de albine are o structură chimică care o face consumabilă pentru mulți ani, dacă este păstratî în condiții adecvate. Mierea naturală are o umiditate foarte scăzută, astfel că puține bacterii sau microorganisme pot supravieţui.
În mormintele egiptene antice, arheologii au descoperit recipient cu miere de albine veche de cîteva mii de ani, dar într-o stare perfecta, potivită consumului. Acestea erau închise etanș, sigilate cu ceară, astfel că mierea și-a menținut proprietățile.
Opinia unui nutriționist
Nutriționistul Mihaela Bilic afirma că multe produse alimentare pot fi mâncare fără grijă chiar și după expirare. Ea arătat că multe produse alimentare ajung la gunoi, în condițiile în care sunt bune pentru consum. Mulți le aruncă deoarece au în vedere doar termenul de valabilitate înscris pe ambalaj, fără să ținem cont de felul în care se prezintă aceste produse.
„Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate. Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic- brânza cu cat e mai «împuțită», cu atât e mai interesantă”, scria Mihaela Bilic într-o postarea pe Facebook.
Nutriționistul recomandă să ne bazăm pe propriile simțuri înainte să aruncăm un aliment deoarece termenul de valabilitate poate fi înșelător.
„Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs - dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, a mai spus nutriționistul.