Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase și trebuie returnate în farmacii. Noi reguli pentru reclamele din domeniu
- Simona Suciu
- 27 septembrie 2022, 17:53
Camera Deputaților a aprobat, marți, un proiect de lege care prevede că medicamentele expirate și cele neutilizate sunt deșeuri periculoase. Ele nu trebuie aruncate la întâmplare. În plus, au fost adoptate noi reguli în ceea ce privește reclamele la medicamente.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care stabilește câteva reguli clare în cazul reclamelor la medicamente. În plus, actul nomativ prevede că toate medicamentele expirate sau cele neutilizate sunt deșeuri periculoase.
Reguli clare
Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât utilizatorii de produse farmaceutice să fie atenţionaţi cu privire la necesitatea returnării medicamentelor expirate în farmacii, acestea fiind considerate deşeuri periculoase.
„Orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea comercială a medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă. În reclame trebuie introduse informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului, dar și o invitaţie expresă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează:
Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase“, se menționează în proiectul legislativ.
Farmacii comunitare
Actul normativ stabilește și cum vor funcționa de acum înainte farmaciile comunitare, în care studenții pot să facă practică. „Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice. Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare.
Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie. Mai excact, o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi", se mai arată în proiectul de act normativ.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și urmează să ajungă Camera Deputaţilor care este for decizional, potrivit Agerpres.