Un medicament extrem de periculos este folosit pentru slăbit. Femeile „vin să ceară fără reţetă”

Un medicament extrem de periculos este folosit pentru slăbit. Femeile „vin să ceară fără reţetă” Sursa Foto: Arhiva EVZ

Din ce în ce mai multe persoane care vor să slăbească merg la farmacie pentru a lua un medicament special pentru diabet, Ozempic, dar nu au rețetă pentru așa ceva. Specialiștii au declarat că ele îl folosesc, chiar dacă nu sunt bolnave.

Un medicament pentru diabet este cerut în farmacii pentru slăbit. El se eliberează doar cu rețetă, dar persoanele care se luptă cu kilogramele în plus nu țin cont de acest aspect.

Medicii și farmaciștii au declarat că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de medicamentul injectabil pentru diabetul de tip 2. Acesta este eficient în reglarea glicemiei, dar și un bun remediu împotriva slăbitului. Cu toate astea, specialiștii au precizat că Ozempic se utilizează doar dacă ai diabet.

După ce oamenii cu diabet au declarat că au slăbit peste 20 de kilograme, alte persoane l-au căutat în farmacii pentru a scădea în greutate. Prețul lui este 1245 de lei, dar silueta de invidiat este mai importantă pentru acestea.

De medicament beneficiază doar diabeticii care au o prescripție medicală obținută în urma unor analize extrem de amănunțite, analize de sânge și o ecografie abdominală. În caz contrar, efectele ar putea fi extrem de grave.

Medicamente pentru slăbit

Sursa: Dreamstime.com

„Greaţă, chiar și vărsături, balonare, constipație. Poți să ai probleme cu vezica biliară, să fii mai predispus să faci pietre. Au fost cazuri de pancreatită acută”, a precizat Simona Carniciu, medic specialist diabet. Cu toate astea, doctorii spun că oamenii se îngrașă în momentul în care întrerup medicamentul.

Cum funcționează medicamentul

Medicul diabetolog Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a explicat cum funcționează medicamentul Ozempic.

„Substanţa din el încetineşte golirea stomacului dându-ţi mai multă vreme senzaţia de saţietate.

Acum vreo 30 de ani, se spunea în cărţile noastre de medicină, erau 3-4 rânduri despre nişte hormoni intestinali care se cheamă incretine. Şi care sunt hormoni ai saţietăţii şi care îţi încetinesc golirea stomacului, îţi ţin mai multă vreme senzaţia de saţietate şi în acelaşi timp îţi împiedică formarea de glucagon, este un hormon care face invers decât insulina, crescându-ţi glicemia.

Atât erau, 3-4 rânduri în tratatele de specialitate. Acum sunt tratate întregi despre aşa ceva. Ei, aceşti hormoni ai saţietăţii sunt făcuţi să ţină numai 4 minute, după care dispar.

Savanţii s-au gândit, hai să facem aceşti hormoni sau să găsim ceva asemănător care să ţină mai multă vreme şi au găsit tot felul de soluţii şi medicamente asemănătoare structural care ţin de la 12 ore până la 1 zi, 2, o săptămână.

Dacă aceşti hormoni au fost făcuţi de mama natură să ţină 4 minute, oare nu scuipăm contra vântului? Este adevărat, sunt de destulă vreme pe piaţă, ca să-ţi arate că merge bine şi că funcţionează, destulă vreme însemnând 4-5 ani, până la 20 de ani mai e timp” explică medicul pentru News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News