Cele mai ieftine medicamente de pe piață se vor scumpi. Veștile sunt dintre cele mai rele
- Mădălina Dinu
- 26 septembrie 2022, 18:40
Alexandru Rafila, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, mărirea prețurilor la cele mai ieftine medicamente de pe piață. Motivul ar fi legat de aprovizionarea cu diferite medicamente care este complexă şi este nevoie de o abordare integrată, conform ministrului Sănătății.
Ministrul sănătății a anunţat că a fost înfiinţat un grup de lucru și a vorbit despre prețurile la care sunt comercializate medicamentele. „O rezolvare punctuală a unei probleme nu înseamnă că o rezolvă în ansamblu. E important să avem pe piaţă medicamentele la cel mai mic preţ care face posibilă prezenţa medicamentului pe piaţă, nu cel mai mic preţ care duce la dispariţia medicamentului pe piaţă”, a spus Rafila, care a subliniat că este important atât formarea prețului medicamentelor, cât și modul de calcul al prețului.
„Discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente e complexă, legată de cum se face preţul acestor medicamente, de interesul unui distribuitor să aducă pe piaţă un medicament cu preţ foarte mic şi o să vă prezentăm o abordare integrată”, a mai spus Alexandru Rafila.
De asemenea, ministru Sănătății a explicat că există întreruperi în aprovizionarea spitalelor cu medicamente, însă a precizat că situația este mai amplă și este legată de cum se realizează preţul acestor medicamente și de interesul distribuitorilor.
Rafila: Nu există buget nelimitat pentru medicamente în nicio țară din lume
Potrivit acestuia, „interesul este legat de prezenţa medicamentelor să fie la dispoziţia pacienţilor”.
„Buget nelimitat la medicamente nu cred că există în nicio ţară din lume. Discutăm de cancer, oncologie, boli rare. Trebuie să furnizăm medicamente pentru aceste categorii de pacienţi, dar nici ceilalţi pacienţi nu pot fi privaţi de medicamentele de rutină”, a mai afirmat el.
Precizările lui Rafila vin în contextul în care medicii şi spitalele reclamă lipsa de pe piaţă a mai multor medicamente. Cel mai recent exemplu este Spitalul Județean de Urgență Constanța, care a transmis la finalul săptămânii trecute că nu mai operează decât urgențele, pentru că stocul de Neostigmină, substanță folosită pentru trezirea din anestezie a pacienților, s-a diminuat.
În 2022 au fost cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani. Aproape una în fiecare zi. Ministrul Sănătății spune că principala sursă a problemelor este că instituțiile de stat sunt obligate să cumpere la cel mai mic preț posibil.