Data limită până la care mai pot fi schimbate documentele de identitate, expirate în starea de alertă. Ce acte nu sunt supuse prelungirii perioadei de valabilitate

Data limită până la care mai pot fi schimbate documentele de identitate, expirate în starea de alertă. Ce acte nu sunt supuse prelungirii perioadei de valabilitate Sursa foto arhiva: EVZ

Cetățenii români care au documente ce au ieșit din valabilitate în perioada stării de alertă își pot schimba actele personale până pe data de 6 iunie 2022. Astfel, legea 55/2020 prevedea ca valabilitatea documentelor să fie extinsă pe întreaga perioadă a stării de alertă, dar și într-un termen de 90 de zile de la încetarea acesteia.

Starea de alertă în România a încetat în data de 8 martie 2022, astfel că cei care sunt în situația în care actele de identitate le sunt expirate le mai pot utiliza doar până pe 6 iunie 2022, conform Hotărârii de Guvern 171/2022.

Valabilitatea actelor de identitate rămâne în vigoare până pe 6 iunie

Incluse în această dispoziție sunt documentele de identitate, precum actul de identitate sau vizele de flotant, permisele de conducere sau, în cazuri specifice, autorizațiile de circulație cu caracter provizoriu. Pentru acestea din urmă, se prelungește perioada de valabilitate doar în cazul în care există o poliță RCA valabilă a autoturismului.

Legea 55/2020 stipulează ca excepție de la prelungirea valabilității a dovezilor înlocuitoare a permiselor auto, ce au rămas valabile doar 10 zile după încetarea stării de alertă, mai exact până pe 18 martie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspecția tehnică periodică nu a suferit modificări în ce privește prelungirea valabilității sale, nici acum, nici pe perioada stării de alertă, așa cum este și cazul pașapoartelor, potrivit avocat.net.

Efectele ridicării stării de alertă din România

Începând din 8 martie 2022, a dispărut obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură. Nici masca de protecție nu mai este obligatorie.

Magazinele și restaurantele nu au mai fost obligate să aibă program doar până la 22:00, iar angajații au putut renunța la telemuncă. Printre principalele consecințe ale eliminării stării de alertă sunt:

  •  Şomajul tehnic decontat de stat are ca termen-limită de aplicare data de 31 martie 2022;
  • actele personale expirate pe perioada stării de alertă vor fi valabile doar până în iunie;
  • după 30 de zile de la terminarea stării de alertă, procesele civile și penale se vor desfășura din nou după regulile obișnuite;
  • nu se mai ține cont de interdicția de debranșare de la apă, canal și salubritate;
  • consultațiile medicale pentru cei bolnavi de COVID-19 nu vor mai fi gratis pentru românii neasigurați
  • medicii de medicină generală și cei cu specialități clinice și paraclinice se vor axa pe domeniul lor.

După ce starea de alertă a fost ridicată în România, Grupul de Comunicare Strategică, cel care transmitea datele despre pandemia de Covid-19, a fost desființat. Prin urmare, informațiile despre virusul COVID-19  vor putea fi consultate prin intermediul Ministerului Sănătății.