UPDATE 2: "Am un mare regret că am numit un mincinos prim-ministru", a fost reacţia lui Traian Băsescu la acuzaţiile lui Victor Ponta."N-am cerut niciodată astfel de acţiuni de la RA-APPS. Mai am la dispoziţie Vila Lac 3 până în 2014, când îmi termin mandatul. Nu am nicio legătură cu îmbunătăţirile pe care le face RA-APPS în vilele sale". Băsescu a mai comentat că Ponta "a ajuns deja să fie recunoscut pe plan european ca un mincinos. aşa că încă o minciună în pus, de uz local, nu mai contează". 
Preşedintele suspendat i-a cerut lui Victor Ponta să producă documente pentru acuzaţiile sale. "Trebuie să existe o solicitare a mea sau a Administraţiei Prezidenţiale. Cer premierului mincinos Victor Ponta să prezinte o astfel de hârtie şi, dacă o prezintă, atunci îi rog pe români să mă destituie la referendumul de duminică".
UDPATE 1: Într-un comunicat remis presei, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a demontat acuzaţiile formulate de premierul Victor Ponta cu privire la renovarea vilei Dante."Domnul Traian Băsescu, în calitate de preşedinte al României, a locuit şi locuieşte în prezent la vila Lac 3. Activităţile de renovare şi amenajare a vilelor care sunt propritetate de stat sunt decise de Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Domnul Traian Băsescu nu a solicitat niciodată efectuarea vreunei lucrări de renovare sau amenajare a vilei Dante", precizează comunicatul de presă.
În plus, Bogdan Oprea precizează că informaţiile vehiculate  de Victor Ponta reprezintă o diversiune, iar domnul Traian Băsescu îi solicită acestuia să prezinte public probele care dovedesc că a solicitat lucrări de renovare sau amenajare a vilei Dante.
Potrivit lui Ponta, Băsescu urma să se mute în vilă la sfârşitul mandatului său. „În 2010-2011, când salariile şi pensiile erau tăiate, această locuinţă aparţinând Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Băsescu, a fost pregătită cu reparaţii de peste un milion euro din bani publici, pentru a fi ocupată de Băsescu după terminarea mandatului de preşedinte. A fost pregătită din bani publici ca viitoare locuinţă a lui Băsescu, faimosul slogan „Să trăiţi bine” se aplică doar aici”, le-a spus Ponta jurnaliştilor. Potrivit premierului, nici el nu ar fi avut acces în această vilă, în calitate de premier, până când Crin Antonescu nu a ajuns preşedinte interimar şi a dat ordin SPP să permită accesul. Victor Ponta a susţinut că nu va semna ca Băsescu să poată locui în această vilă şi a ameninţat că „dacă se va dovedi” îi va cere acestuia înapoi banii cheltuiţi pe renovare.Totuşi, deocamdată, preşedintele PSD nu a prezentat nici un document care să probeze cele afirmate. Dimpotrivă, un document al RAAPPS, în care se arată ce sume au fost cheltuite cu restaurarea imobilului, se specifică faptul că nu a existat vreo solicitare ca vila să fie ocupată de vreun fost şef de stat. 
Antena 3 a transmis în direct această importantă acţiune a primului-ministru Victor Ponta.
„Domnul Victor Ponta minte”, a declarat, la Realitatea TV, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu. El a arătat că vila aparţine Guvernului, iar Băsescu a anunţat deja că nu intenţionează să se mute din locuinţa pe care o ocupă în prezent.
Surse din RAAPPS susţin că, de fapt, vila era pregătită fie pentru Parlament, fie pentru Guvern.