Evenimentul Zilei > Actualitate > Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid
Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid

Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid

Referendumul privind demiterea preşedintelui va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, a declarat aseară, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă comună cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor.

"Guvernul a luat notă şi va respecta toate deciziile CCR şi guvernul va organiza referendumul în mod obiectiv şi legal, luând în calcul decizia CCR că referendumul va fi considerat valid dacă jumătate din populaţia României îşi va exprima votul pe 29 iulie", a spus Victor Ponta, la Bruxelles.
La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz a declarat că valorile europene trebuie respectate de către toate statele membre ale Uniunii Europene, fără excepţie, şi este important ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie asigurat cvorumul necesar, conform deciziei Curţii Constituţionale.
Premierul Victor Ponta a adăugat că scopul vizitei sale la Bruxelles este "reafirmarea angajamentului faţă de valorile europene, de statul de drept şi faţă de aderarea României nu numai juridic, dar şi în privinţa tuturor valorilor şi procedurilor la standarde europene".
"Pe scena politică naţională, are loc o dezbatere şi o luptă politică între două forţe politice – una reprezentată de preşedintele Băsescu şi de PDL, afiliat la PPE, iar cealaltă de o alianţă formată din toate celelalte grupuri politice. Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pe preşedinte, în conformitate cu prevederile noastre constituţionale, iar pe 29 iulie va fi organizat un referendum, şi poporul român va vota dacă îl înlocuieşte pe preşedinte şi să avem noi alegeri sau dacă vrea ca preşedintele Băsescu să revină în funcţie. Acuzaţii despre abuzuri au venit dinspre noi când eram în opoziţie, iar acum vin dinspre partidul preşedintelui Băsescu, dar decizia finală a fost luată luni de către Curtea Constituţională, care a spus foarte clar că procedurile de suspendare sunt constituţionale, iar măsurile procedurale luate de Parlament respectă Constituţia", a spus premierul Victor Ponta.
El a adăugat că va încerca să le explice tuturor partenerilor europeni, inclusiv altor grupuri politice decât S&D, care este realitatea din România.
”Am fost surprins de răspunsul neaşteptat şi nepoliticos al liderului grupului PPE. Vreau doar să le spun, mâine (n.r. azi), preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, celorlalţi oficiali europeni, că statul de drept şi principiile constituţiile au fost şi vor fi respectate. Nimeni nu a încercat niciodată să facă ceva şi nu va fi iniţiat nimic care să afecteze independenţa Curţii Constituţionale şi de asemenea a sistemului judiciar”, a menţionat premierul român.
Citiţi şi:

  • Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: "Este inacceptabil un referendum în afara Constituţiei. Ar provoca o criză foarte periculoasă"
  • Ponta cere sesiune extraordinară pentru referendum
  • INADMISIBIL: Guvernul ignoră decizia Curţii Constituţionale. CCR a invalidat şmecheria lui Ponta şi Antonescu
  • Sebastian Lăzăroiu: Decizia CCR a arătat clar lovitura de stat
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. CCR a dat dreptate puciştilor!
  • Exact ca în deciziile de ieri: Revocarea Avocatului Poporului nu este constituţională. CCR nu s-a pronunţat pentru că USL i-a tăiat atribuţiile
  • Traian Băsescu: "Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum"
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.