Polonia a lansat un atac virulent, prin vocea oficialului MAE de la Varsovia, Mariusz Muszynski, care a apreciat ca Germania este preocupata in prezent mai mult de consolidarea puterii sale in cadrul UE decat de unitatea blocului comunitar. In acelasi timp, premierul Jaroslaw Kaczynski a criticat Berlinul, subliniind ca acesta ignora solicitarile poloneze privind schimbarea sistemului de vot care, in opinia Varsoviei, dezavantajeaza statele mici si mijlocii.

Polonia a fost in schimb aspru criticata de presedintii grupurilor politice socialist si liberal din cadrul Parlamentului European, care au apreciat ca Varsovia este prima care lanseaza apeluri la solidaritate, dar numai cand este vorba de interesul sau. 
  
Romania, pe o singura voce

Dezbaterea pe tema tratatului este complicata si de conditiile puse de Londra, care se opune desfiintarii dreptului de veto in chestiuni legate de justitie si afaceri interne, precum si includerii cartei drepturilor omului in textul tratatului. Pozitia Londrei a fost criticata ieri atat de ministrul de externe luxemburghez, cat si de cancelarul austriac, social-democratul Alfred Gusenbauer, care a apreciat ca exista doar 50a sanse pentru ajungerea la un acord la Bruxelles.

Cat despre Romania, potrivit sefului Departamentului Afacerilor Europene, Adrian Ciocanea, aceasta va sustine adoptarea unei foi de parcurs pentru Tratatul constitutional si va respinge pozitia Poloniei privind schimbarea sistemului de vot. Ciocanea a subliniat ca guvernul si presedintia Romaniei nu vor avea pozitii diferite in privinta problemelor UE.