Aceste zone se situează în principal în sud-estul Poloniei și sunt importante, electoral vorbind. „Procesul de adoptare a acestor rezoluții locale este foarte legat de alegeri. Am observat două vârfuri: în lunile mai-iunie la alegerile pentru Parlamentul European, în luna paradelor Pride (iunie) și în alegerile pentru Parlamentul Național din octombrie. Primele observații arată că majoritatea copleșitoare a consilierilor care au votat aceste rezoluții provin din partidul PiS ”, detaliază Jakub Gawron.

Partidul PiS (Lege și Justiție), la putere în Polonia, este acuzat că ia frecvent în cătare persoanele LGBT în perioadele de campanie. Liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski (fratele geamăn al fostului președinte al Poloniei, Lech Kaczynski) afirmă însă că ideologia LGBT este o „amenințare” pentru identitatea poloneză.

Activistul Bartosz Staszewski, a acuzat o „propagandă în masă” la televiziunea națională, împotriva minorităților sexuale, inclusiv un scurt documentar intitulat „Invazia” cu privire la „un plan secret al persoanelor LGBT pentru a distruge stilul de viață polonez”.

Politicienii, acuză cei pro-LGBT, sunt „mână în mână” cu puternica biserică catolică poloneză, în timp ce arhiepiscopul Jedraszewski a clasificat LGBT drept „boala curcubeului”, aluzie la steagul minorităților sexuale.

Cei pro drepturile LGBT denunță un „fundamentalism catolic” al autorităților, în timp ce adversarii lor invocă dreptul la normalitate, familia tradițională și pericolul „influențelor nefaste” ale minorităților sexuale.

foto: Bartosz Staszewski

PAGINA ANTERIOARA