Evenimentul Zilei > Economie > Polonia dă în judecată Gazprom pentru a obține scăderea prețurilor la gaze
Polonia dă în judecată Gazprom pentru a obține scăderea prețurilor la gaze

Polonia dă în judecată Gazprom pentru a obține scăderea prețurilor la gaze

Gazprom a ieftinit prețul la gaze în ianuarie, dar țări precum Polonia și România nu au avut de câștigat. Polonezii au trecut la acțiune.

PGNiG, compania care controlează producţia, transportul şi distribuţia de gaze în Polonia, a acţionat în instanţă Gazprom, la Tribunalul de arbitraj de la Stockholm, pentru modificarea actualei formule de preţ pentru gazele naturale livrate Poloniei de grupul rus, transmite AP, preluată de Agerpres.

Acţiunea intentată de PGNiG vizează modificarea condiţiilor de preţ din contractul pe termen lung semnat în 1996 cu Gazprom.

Prețuri mai mici doar pentru unii

În ianuarie 2012 Gazprom a redus preţul gazelor naturale pentru unii dintre clienţii săi din Europa Occidentală, dar nu şi pentru compania poloneză. Mai multe companii europene au luat în ultima vreme măsuri pentru reducerea preţurilor gazelor naturale prevăzute în contractele pe termen lung semnate cu Gazprom. Grupul rus utilizează o formulă de calcul a preţului care leagă preţul gazelor naturale de preţul barilului de petrol.

Polonia consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, dar producţia internă acoperă numai 30%, în timp ce importurile din Rusia acoperă două treimi. În 2011 Polonia a importat 9 miliarde metri cubi de gaze din Rusia şi vrea să majoreze importurile până în 2022 dar nu a dat publicităţii preţul gazelor naturale prevăzute în contractul cu Gazprom.

Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, însă începând cu sfârşitul lunii ianuarie grupul rus nu a putut să vină în întâmpinarea clienţilor care au cerut o suplimentare a livrărilor. Mai mult, Gazprom a fost nevoit să recunoască faptul că a redus, pentru scurt timp, livrările destinate ţărilor europene cu 10% din cauza creşterii cererii pe piaţa internă.