Dacă este găsit vinovat, el poate fi condamnat până la doi ani de închisoare sau la plata unei amenzi.

Edathy a demisionat din Parlament în urmă cu un an, înainte de începerea anchetei, dar neagă orice acuzație. Politicianul a apărut într-un tribunal, azi, în Verden, în regiunea Saxonia Inferioară, fiind acuzat că a descărcat fotografii și filmări indecente cu copii sub 14 ani, pe laptopul său primit de la guvern, în 2013.  

Deși recunoaște că a cumpărat materiale de acest gen de la o firmă canadiană, el neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

După o scurtă audiere, cazul a fost amânat până în 2 martie, cu propunerea procurorilor că dacă își va recunoaște vinovăția, parlamentarul va fi doar amendat.

Mai mulți protestatari s-au adunat în fața tribunalului, cu un afiș pe care scria „De ce acest zid al tăcerii?”.

Procesul lui Edathy a stârnit un scandal în rândul social-democraților, parteneri în coaliția de guvernământ. Ministrul Agriculturii, Hans-Peter Friedrich, și-a dat demisia după ce a fost acuzat că a frunizat informații, despre acest ancheta în aces caz, partidului său.

Avocatul apărării a cerut o amânare, spunând că au existat scurgeri de informații în mass-media, din partea procurorului-șef din orașul Celle, Frank Luettig.

Înainte de a demisiona din funcție, pe motive „medicale”, Edathy (45 de ani) devenise un personaj important al partidului său și în Parlament, conducând o comisie de anchetă a modului în care autoritățile au rezolvat cazul a 10 neonaziști uciși între 2000-2007.