Ajutate de UDMR şi de PC, cele două partide au desenat ieri, cot la cot, colegiile electorale în zece judeţe. Ele au fost aprobate de parlamentari.
PNL şi PSD au bătut palma pentru stabilirea colegiilor uninominale, şi rezultatul s-a văzut ieri, la lucrările comisiei parlamentare pentru Codul electoral. Deputaţii şi senatorii din comisie au votat colegiile electorale din 10 judeţe după acelaşi scenariu: PSD şi PNL, ajutate de UDMR şi de PC, s-au impus în faţa PDL.
Reprezentanţii PNL şi PSD au făcut cu rândul la prezentarea hărţilor judeţelor. Liberalii au prezentat împărţirea colegiilor din judeţele Bistriţa, Cluj, Giurgiu, Teleorman, în timp ce socialdemocraţii au făcut aceleaşi oficii pentru Gorj, Caraş-Severin, Iaşi, Ilfov, Olt, Tulcea. După fiecare prezentare, deputatul PDL Valentin Iliescu venea cu o hartă alternativă, care era însă respinsă. Votul a fost, aproape în fiecare caz, 10 la 1. Clujul, desenat în defavoarea lui Emil Boc
De altfel, un semnal clar că PDL va fi izolat a fost dat încă de la început, la dezbaterile referitoare la stabilirea colegiilor din Cluj. Judeţul a fost împărţit în 4 colegii pentru Senat şi 10 pentru Camera Deputaţilor. Deşi PDL a insistat ca în municipiul Cluj-Napoca, reşedinţă de judeţ, să existe 5 colegii pentru Cameră, PNL şi PSD au stabilit doar 4 colegii pentru deputaţi. Oraşul Cluj este cunoscut ca un fief al liderului PDL Emil Boc, şeful democrat-liberalilor câştigând clar un nou mandat de primar la alegerile locale. Controversele au continuat şi în privinţa celorlalte judeţe, cu argumente dintre cele mai inedite. Astfel, nemulţumit de harta PNL-PSD pentru Bistriţa, Valentin Iliescu, de la PDL, a reclamat faptul că multe dintre localităţile cuplate în acelaşi colegiu ar fi legate doar „de drumuri forestiere, care nu pot fi străbătute nici măcar cu carul“. Şedinţă tensionată Insistenţa lui Iliescu l-a enervat pe PSD-istul Valeriu Zgonea. „Hai, măi, lasă-ne să votăm, că e vot politic!“, i-a strigat el. Iliescu a insistat cu argumente similare la fiecare judeţ, dar inutil. După ce a fost epuizată lista celor zece judeţe pentru care PNL şi PSD au bătut palma, liberalul Mihai Voicu, preşedintele Comisiei pentru Codul electoral, a încercat să închidă şedinţa. Valentin Iliescu a intervenit prompt: „Staţi că mai am 20 de judeţe de citit, în varianta PDL dacă nu le-aţi convenit între PSD şi PNL. Ce faceţi, suspendaţi şedinţa?“. Voicu i-a replicat: „Nu o suspend, dar nu o să mai fie cvorum“. Anunţul lui Voicu s-a transpus imediat în realitate, alături de el părăsind şedinţa şi reprezentanţii PSD. „E o bătaie de joc, o cârdăş ie PSD-PNL, nici măcar nu vă mai feriţi!“, a început să strige Valentin Iliescu, în timp ce restul parlamentarilor părăseau sala. Comisia de Cod electoral se va reuni din nou lunea viitoare, când Mihai Voicu estima că vor fi stabilite colegiile pentru restul judeţelor. Colegiile stabilite de parlament vor fi incluse într-o hotărâre de guvern.
23 SAU 30
Alegerile vor avea loc la sfârşitul lui noiembrie
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că, potrivit Constituţiei, data alegerilor poate fi 23 noiembrie sau 30 noiembrie. „Data pentru ziua alegerilor este foarte uşor de avansat pentru că prevederile constituţionale, pentru cei care le cunosc din lumea politică, sunt cât se poate de clare. Pentru cei care nu le cunosc, ca domnul Boc, o să le clarific eu, ca să nu aibă emoţii că guvernul poate să stabilească cine ştie când data alegerilor“, a comentat liderul PNL. Liderul PDL, Emil Boc, i-a solicitat duminică din nou executivului să fixeze data alegerilor parlamentare şi să delimiteze colegiile electorale, pentru a infirma suspiciunile privind decalarea scrutinului sau anularea votului uninominal. Pe de altă parte, Olteanu a anunţat că va candida pentru un nou mandat de deputat în colegiul uninominal, care va cuprinde cartierul bucureştean în care locuieşte. Întrebat dacă preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a spus unde intenţionează să candideze, Olteanu a negat. „Probabil că şi Domnia Sa îşi va depune candidatura la una dintre organizaţiile PNL. Dacă va dori să candideze la Bucureşti, presupun că îşi va depune scrisoarea chiar la Domnia Sa“, a conchis Olteanu.