Proiectul ordonanței de urgență prin care aleșii locali vor avea posibilitatea, timp de două săptămâni, să își aleagă partidul fără să își mai piardă mandatul a fost  finalizat, dar premierul Victor Ponta și miniștrii au amânat adoptarea ei. Între timp, reprezentanții Opoziției au trecut la amenințări. Nici partenerii de guvernare de la UDMR nu au fost încântați de adoptarea acestui act normativ, Kelemen Hunor declarându-se „reticent” și cerând discuții  pe marginea acestui subiect.

Președintele PNL a amenințat chiar cu boicotarea alegerilor prezidențiale dacă Guvernul nu renunță la  ideea emiterii unei astfel de ordonanțe. PMP se opune și el categoric unei astfel de ordonanțe. „Ordonanţa reprezintă o capcană pentru aleşii locali – aceştia vor fi momiţi să se alăture PSD şi vor fi într-un final traşi pe sfoară, pentru că tot nu vor primi fondurile necesare proiectelor care ajută la dezvoltarea comunităţilor locale”, a arătat Elena Udrea.  Președintele PDL, Vasile Blaga, a anunțat  și el  că partidul său o să anunțe toate ambasadele din țară asupra demersului PSD.

Plângeri penale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a anun­țat, ieri, că liberalii vor ataca în instanță ordonanța care ar permite traseismul politic al primarilor. Actul normativ va fi atacat în contencios administrativ și se va solicita suspendarea aplicării ordonanței pentru perioada până la care se va fi pronunțat Curtea Constituțională, fie la sesizarea Avocatului Poporului, fie la sesizarea instanței de judecată.

De asemenea, ea a precizat că PNL va depune plângeri penale în cazul ordinelor de ministru care vor aloca fonduri primarilor ce vor migra la alte partide.

„Nimeni nu obligă niciun primar”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, susține că prin propunerea de OUG nimeni nu obligă primarii să treacă la un anumit partid. „Pentru buna informare a opiniei publice, trebuie precizat că prin acea propunere de OUG nimeni nu obligă niciun primar să treacă la vreun partid. Tocmai acesta este principiul de bază al acestei măsuri: să permită aleșilor locali să decidă ei pentru ei. În fapt, cei care îi obligă pe primari să asume o direcție politică pe care aceștia nu o doresc sunt tocmai indivizi precum Klaus Iohannis și colegii săi din conducerea PNL”, a spus Șova.

El a mai spus că traseismul real s-a produs deja, prin trecerea PNL în barca PDL”, la fel și trădarea votului, cei din PNL ignorând votul și mandatul primit de USL de la cetățeni.

Klaus Iohannis consideră că ar fi o eroare emiterea unui act normativ care să le permită aleșilor locali trecerea de la un partid la altul
Foto: Nicu Dîrdîiac