Evenimentul Zilei > Actualitate > Plagiatul lui Ponta, 99% confirmat
Plagiatul lui Ponta, 99% confirmat

Plagiatul lui Ponta, 99% confirmat

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, singurul for îndreptăţit care nu se pronunţase încă în privinţa tezei de doctorat, a decis aseară, cu unanimitate de voturi, că lucrarea reprezintă un plagiat.

Trei comisii, două verdicte: plagiatul, confirmat
Doctoratul premierului a fost analizat de trei organisme: Consiliul Naţional de Acordare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Naţional de Etică (CNE) şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti.
CNATDCU a dat verdict de plagiat încă din data de 29 iunie, CNE a decis că lucrarea nu are vicii, iar Universitatea dă azi verdictul oficial. Surse EVZ susţin că acesta va confirma plagiatul.
Două foruri din cele trei care au analizat lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta au pus verdictul clar de plagiat.
Cea mai recentă analiză a fost cea a Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti care a decis aseară, cu unanimitate de voturi, că teza premierului conţine pagini întregi copiate din alte lucrări, fără vreo menţionare a surselor.
Informaţia este încă neoficială, iar verdictul Comisiei va fi discutat astăzi în cadrul Senatului universităţii. Dacă Senatul validează decizia, Victor Ponta pierde titlul de doctor.
O gură de aer
În lumea academică, decizia universităţii vine ca o gură de aer proaspăt, după ce în ultimele luni scandalurile politice au intoxicat mediul universitar.
De altfel, chiar Ecaterina Andronescu a pus în vedere universităţii că, în cazul unei decizii de plagiat, îşi poate pierde şcoala doctorală, cea mai gravă sancţiune pe care o poate primi o universitate pentru nerespectarea eticii în tezele de doctorat.
Înainte de prezentarea deciziei universităţii, Consiliul Naţional de Etică (CNE), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a încercat să contracareze o posibilă decizie nefavorabilă din partea universităţii.
Un raport neoficial al CNE l-a scos "basma curată" pe premier exact cu o zi înainte ca universitatea să analizeze teza. Conform documentului CNE, Ponta nu a plagiat, iar singurul lucru care i se poate imputa este faptul că a avut "deficienţe" de citare.
Raportul este, însă, cusut cu aţă albă: nu este semnat, a apărut neoficial în presă, iar componenţa comisiei care a analizat lucrarea rămâne o necunoscută. Mai mult, deşi reprezentanţi ai CNE au declarat că membrii comisiei provin de la trei universităţi din ţară, două dintre ele au infirmat, pentru EVZ, acest lucru.
Conform CNE, echipa care a analizat teza s-a întâlnit doar în mediul virtual şi este alcătuită din 3-5 profesori de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Rectorii de la Timişoara şi Iaşi infirmă acest lucru, iar cel de la Universitatea din Bucureşti nu a putut fi contactat.
"Niciun profesor titular de la noi nu a participat la această comisie. Nu mi s-a cerut să desemnez pe cineva în acest sens. Dacă s-a spus că ar fi vorba de un profesor care predă la noi, poate e un profesor asociat, care a participat la această comisie în nume personal, nu ca reprezentant al universităţii", spune Vasile Işan, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
85 de pagini din lucrarea lui Victor Ponta
au fost copiate fără citarea sursei, conform CNATDCU

CITEŞTE ŞI:

  • Comisie a Consiliului naţional de Etică: Ponta NU a plagiat, lucrarea are doar „deficienţe”
  • Furtul lui Victor Ponta, între comiţii şi comitete. Ecaterina Andronescu ameninţă Universitatea din Bucureşti
  • Verdictul favorabil lui Ponta, dat de o comisie dubioasă care nu s-a întâlnit niciodată. Dovezile primelor minciuni
  • Comisie a Consiliului naţional de Etică: Ponta NU a plagiat, lucrarea are doar „deficienţe”
  • Victor Ponta: "Voi demisiona dacă se dovedeşte că am plagiat"
  • Ziaristul de la El Pais redă CUVINTELE EXACTE prin care Victor Ponta a spus că-şi va da demisia dacă se dovedeşte plagiatul
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.