Piese de schimb pentru tot corpul omenesc

Piese de schimb pentru tot corpul omenesc

Datorita tehnologiei, aproape orice zona din corp poate fi "reparata' de specialisti cu ajutorul transplanturilor sau al diverselor implanturi .

Transplantul de inima poate prelungi viata celor cu insuficienta cardiaca in stare grava, cel de rinichi ii poate ajuta pe bolnavi sa renunte la dializa, iar transplantul de os le poate permite invalizilor sa mearga.

Medicina moderna poate face minuni si in privinta aspectului fizic. Barbatii cu alopecie androgenetica  (chelie) isi pot recapata parul pierdut cu ajutorul implantului de par, iar femeile pot avea gene lungi printr-o procedura simpla. Pe de alta parte, implanturile artificiale ofera sperante celor care nu aud, nu vad sau au nevoie de o mana ori un picior.

Peste 75.000 de transplanturi de inima Transplantul de inima se poate face atat copiilor, cat si adultilor, varsta maxima recomandata fiind de 60 de ani. Transplantul este indicat celor cu insuficienta cardiaca, care nu mai pot fi ajutati cu un alt tratament.

"Primul pas consta in extirparea inimii bolnave, urmat de recoltarea inimii de la donator. Aceasta se resutureaza la receptor, este umpluta cu sange si-si reia activitatea normala', explica Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Tg.-Mures.

Donatorul si cel care primeste inima trebuie sa aiba grupe de sange compatibile si aproximativ aceeasi statura si greutate. In lume, medicii au facut peste 75.000 de transplanturi de inima, in timp ce in Romania, numarul operatiilor a trecut de 30.

Transplantul de rinichi inlocuieste dializa Transplantul de rinichi este indicat celor cu insuficienta renala, pentru a scapa de chinuitoarea dializa. "Rinichiul transplantat incepe sa functioneze chiar pe masa de operatie', afirma Grigore Tinica, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din Centrul de Cardiologie Iasi. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand rinichii provin de la donatori vii.

Os nou dupa 12 ore Transplantul de ficat este recomandat persoanelor cu boli metabolice care depoziteaza substante anormale in ficat, celor cu ciroze hepatice cauzate de alcool sau ciroze hepatice virale.

"Donatorul poate fi cineva aflat in moarte clinica, de la care se ia ficatul intreg, sau o persoana vie, de la care se ia doar o parte din ficat. La adulti, cel mai bine este sa se transplanteze un ficat intreg', explica Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2, Braila.

Transplantul de os, disponibil inclusiv la noi, este necesar atunci cand defectul osos depaseste limita de cinci-opt centimetri. Se poate face fie cu os de la bolnav, fie cu os de la un donator.

"Daca osul este luat de la un donator, mai intai se fac teste de compatibilitate. Pe urma, se ia fragmentul de os care nu trebuie sa depaseasca 30 de centimetri. Operatia dureaza pana la 12 ore, iar mersul fara carje se poate face in 8-12 luni', explica Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul pentru copii "Marie Curie', din Bucuresti.

Primul transplant de penis a fost realizat de medicii chinezi in septembrie 2005. Beneficiarul grefei, un barbat de 44 de ani care suferise un accident, a primit un organ prelevat de la un tanar aflat in moarte cerebrala. Operatia a durat 15 ore insa transplantul a fost inlaturat dupa 14 zile la cererea barbatului.

Implanturi in functie de sex Implanturile de par sunt o solutie excelenta pentru barbatii care sufera de alopecie androgenetica (chelie). "Se recolteaza o banda de piele cu fire de par din zona cefei. Radacinile sunt mutate in zona primitoare, tinand cont de directia de crestere a parului, de vartejuri si de directia in care se piaptana barbatul respectiv', explica Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la clinica "Dermastyle'. Operatia dureaza trei ore si costa aproximativ 2.000 de euro.

Implantul de gene este o alternativa la tuburile de mascara sau genele false. Procedura consta intr-o incizie la baza dorsala a capului de unde se recolteaza 30-40 de foliculi de par. Acestia sunt implantati la baza pleoapelor, dupa o usoara sedare generala si anestezii locale.

OAMENI BIONICI

Proteze controlate de creier Specialistii americani au reusit sa puna la punct proteze artificiale ale bratelor care pot fi controlate de creier. Electricianul Jesse Sullivan este primul beneficiar al unei proteze, dupa ce si-a pierdut ambele brate.

Proteza primeste impulsuri generate de creier, iar activitatea muschilor este preluata de electrozi, care transmit semnalele spre minicomputerul instalat in brat. Tot de un brat bionic beneficiaza, de anul trecut, si o americanca de 26 de ani.

PREMIERA

Un chip nou in cinci ore In noiembrie 2005, o echipa de medici francezi a realizat primul transplant de fata, facut unei femei de 38 de ani, Isabelle Dinoire (foto dupa operatie). Donatoarea, aflata in moarte cerebrala, a stat conectata la aparate, pentru ca tesuturile prelevate sa fie mentinute vii de inima.

Operatia prin care medicii condusi de Jean-Michel Dubernard au transplantat pielea, grasimea si vasele din sange din zona barbiei, nasului si buzelor a durat peste cinci ore.

Ne puteți urmări și pe Google News