Pericol pentru creier. Medicul Vlad Ciurea, despre consecințele consumului de vin și țuică
- Andra Puiu
- 13 august 2023, 08:20
Puține persoane știu că în momentul în care consumă băuturi alcoolice, precum vinul sau țuica, creierul lor este afectat. Medicii au explicat că cei care beau alcool riscă să se intoxice cu plumb.
Vlad Ciurea, medic neurochirurg, a explicat că băuturile alcoolice afectează creierul într-o mare măsură și că a observat acest lucru în timpul operațiilor pe care le-a făcut de-a lungul carierei sale. Medicul a continuat prin a spune că o persoană care consumă alcool în cantități mari va avea un creier mult mai degradat față de o alta care nu bea deloc alcool.
„Din creierele pe care le-am operat și le-am văzut, creierul alcoolicului este cel mai degradat. Este un semn mare de alarmă. Creierul celui care consumă mult alcool se stafidește. În rest, dacă un om are mai mult sau mai puține celule nervoase, dacă funcționează la un IQ mai dezvoltat, sau nu, adică un intelectual de super, super clasă și un lucrător, nu poți să spui că între cele două este o diferență foarte mare”.
Cât de periculoasă este țuica pentru creier
Consumul de alcool afectează tot organismul. Medicul Vlad Ciurea a spus că a auzit cazuri în care persoane care locuiesc în mediul rural fac gargară cu țuică sau o folosesc pe post de tratament. Această băutură este destul de consumată în zona Maramureșului și în Bucovina, unde se produce în cantități mai mari față de restul regiunilor din România. Medicul a mai adăugat că a observat în cazul persoanelor care consumă mai mult alcool că structurile celebrale au suferit modificări.
„Sunt persoane, cum suntem noi, dacă bem două pahare de vin imediat le simțim. Auzim de alții, care beau de dimineața până seara o băutură românească numită țuică și nu au niciun fel de problemă. Mai mult, s-au făcut și tratamente care fac și gargară cu țuică ca să se simtă bine. Cei care consumă alcool foarte mult au modificarea structurilor cerebrale și a întregului organism”, a declarat Vlad Ciurea pentru DC Medical.
Persoanele care consumă țuică riscă să se intoxice cu plumb
Radu Țincu, medic toxicolog și medic la Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca din București, a explicat cât de importantă este o secție de toxicologie în acest moment. Medicul a subliniat că există o mulțime de substanțe toxice care se află fie în aer, fie în alimentele pe care le consumăm zi de zi.
Țincu a mai adăugat că persoanele care consumă țuică riscă să se intoxice cu plumb fără ca măcar să își dea seama de ce se întâmplă cu ei. Cazanele care sunt folosite atunci când se prepară țuica conțin tot felul de metale, printre care și plumbul. În contact cu temperaturile ridicate și vaporii de alcool, sunt eliberați vapori de plumb care ajung în țuică.
„Țuica este o băutură tradițională și încurajez menținerea obiceiului de a distila în gospodărie aceste produse care sunt de sute de ani până la urmă. Însă oamenii folosesc acele cazane, dintre care, cele mai multe dintre ele sunt din tot felul de alije metalice și pentru că plumbul este foarte maleabil, în folosim ca să modelăm țevile și acest plumb, în contat cu temperaturile ridicate și vaporii de alcool se topește și eliberează anumiți ioni și vapori de plumb, care ajung în băutura respectivă”, a explicat Radu Țincu în timpul podcast-ului lui Cătălin Măruță.