Geniile cu cel mai mare IQ din istorie și poveștile adevărate și surprinzătoare din spatele lor

Geniile cu cel mai mare IQ din istorie și poveștile adevărate și surprinzătoare din spatele lor Sursa Foto: Arhiva EVZ

Testele de coeficient de inteligență (testele IQ) au fost folosite pentru a măsura puterea cerebrală a unei persoane, un coeficient de inteligență mai mare indicând inteligența.

Cu toate acestea, testele IQ au limitări și au fost folosite pentru a discrimina anumite grupuri rasiale și etnice. Fiabilitatea și eficacitatea testelor IQ au fost puse sub semnul întrebării, unii experți sugerând că acestea ar putea fi mai puțin un indicator al inteligenței și mai mult un indicator al nivelului motivațional al unei persoane, al calității școlarizării, al stării de sănătate și al altor variabile.

Scala Binet-Simon, primul test IQ recunoscut oficial, a fost creat la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900 de Sir Francis Galton, fondatorul psihologiei diferențiale. Binet și colegul său Theodore Simon au creat un test cu 30 de întrebări axat pe abilități precum atenția și rezolvarea problemelor, care a fost îmbunătățit ulterior de psihologul Lewis Terman de la Universitatea Stanford, Robert Yerkes și de psihologul american David Wechsler. Terman a standardizat testul și a folosit două scări de măsurare, în timp ce Yerkes a dezvoltat două teste de IQ pentru armata americană, Alpha și Beta. Aceste teste au fost concepute pentru a ajuta armata să determine ce recruți ar putea fi potriviți pentru anumite roluri militare.

În 1955, David Wechsler a creat Scala de inteligență Wechsler pentru adulți (WAIS), un nou test de inteligență conceput pentru a evalua inteligența unei persoane. Cu toate acestea, testele IQ au fost utilizate și pentru a selecta imigranții care intră în Statele Unite, ceea ce a dus la restricții discriminatorii pentru grupurile cu un IQ „inferior”. Teoria lui Wechsler privind măsurarea inteligenței presupunea compararea rezultatelor testelor în cadrul aceleiași grupe de vârstă. WAIS-IV, standardul modern pentru testele de inteligență, a fost revizuit de-a lungul timpului, cu un scor mediu fixat la 100. Cu toate acestea, încă nu este ușor de identificat cel mai mare IQ din toate timpurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuții legate de exactitatea testelor IQ

Unii dintre cei mai inteligenți oameni din lume au scoruri mai mici decât se așteptau, cum ar fi Albert Einstein și Stephen Hawking. William James Sidis și Marilyn vos Savant au avut IQ-uri mai mari, și anume William James Sidis avea un IQ estimat la 250-300, iar Marilyn vos Savant are un IQ de 228.

Testele IQ nu sunt măsuri perfecte ale inteligenței, criticii numindu-le „fundamental defectuoase”. De exemplu, IQ-ul lui Christopher Langan se încadrează între 195-210, ceea ce i-a determinat pe unii să îl numească „cel mai inteligent om din lume”. Cu toate acestea, Langan susținea, de asemenea, teoria înlocuirii albilor și este cunoscut pentru convingerile sale în conspirații ca 9/11.

Un studiu din 2012 a constatat că testele de IQ nu reușesc să reprezinte cu exactitate natura complexă a intelectului uman. Cercetătorii au analizat un eșantion de 46.000 de persoane din întreaga lume și au constatat că nicio măsură unică a inteligenței nu poate reprezenta variațiile observate între cele trei componente distincte ale capacității cognitive: memoria pe termen scurt, o componentă verbală și raționamentul. Acest lucru evidențiază defectele utilizării testelor IQ ca factor de determinare a celor mai inteligenți oameni din lume.

sursa: allthatsinteresting.com