Cele mai spectaculoase drumuri din România. Peisaje de o frumusețe rară

Cele mai spectaculoase drumuri din România. Peisaje de o frumusețe rarăTransalpina. Sursa foto: Arhiva EVZ

În România există câteva șosele care oferă priveliști de neuitat. Multe persoane pleacă la drum cu rulote, și opresc din loc în loc pentru a avea parte de o vacanță de neuitat.

Mai multe șosele de munte din România au devenit cunoscute pentru frumusețea peisajelor străbătute. Mulți români pleacă în vacanțe de câteva zile, cu autorulote închiriate pentru a savura frumusețea locurilor pe unde trec aceste drumuri, unde pot fi îmntțlnite și foarte multe obiective turistice care merită a fi vizitate.

Evenimentul Zilei vă prezintă un top al celor mai frumoase drumuri, spre care este obligatoriu să călătoriți măcar o dată în viață.

Pasul Tihuța, legătura dintre Transilvania și Bucovina

Unul dintre cele mai frumoase drumuri, străbate România de la vest spre est, mai exact face legătua dintre Transilvania și Bucovina.

Oficial, numele acestui drum este E58, și traversează Munții Bârgău, pe la o altitudine de 1.227 metri. Cunoscută trecătoare încă de pe vremuri, drumul traversează zone de o frumusețe incredibilă.

Pentru amatorii de turism, în zonă se poate ajunge la Piatra Fântânele, Complexul Dracula, Mănăstirea Naşterii Maicii Domnului, Izvorul La Borcuţ sunt şi câteva cătune tradiţionale uitate parcă în splendoarea pustiului montan.

Mai departe spre Bucovina, se poate ajunge la salba de mănăstiri de la Voroneț, Sucevița sau Putna.

Psul Tihuța

Pasula Tihuta: sursa foto Olimpia Pascarita

Cheile Bicazului străbate un masiv muntos

Un alt drum de o frumusețe aparte, leagă judeţele Neamţ şi Harghita, trecând prin centrul Munţilor Hăşmaş.

Acesta este un alt drum de trecere între Transilvania şi Moldova, care a fost săpat de-a lungul Râului Bicaz, și trece chiar prin mijlocul Cheilor Bicazului, care străjuiesc maiestos cu ale lor înălțimi de câteva sute de metri.

Probabil cea mai spectaculoasă porţiune a acestui drum este DN12C, un drum transcarpatic, ce leagă localităţile Gheorgheni şi Bicaz. În apropiere se poate vizita Lacul Roşu, dar şi celelalte minuni naturale ale Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş.

Cheile Bicazului.

Cheile Bicazului. Sursa foto: Doina Sipos.

Transalpina

Un drum mai nou, finalizat după 1989, este Transalpina, cunoscut oficial sub numele de DN67C. Șoseaua ajunge la cea mai înaltă altitudine din România, la 2.145 de metri, la Pasul Urdele.

Drumul a fost modernizat recent și asigură legătura dintre județele Sibiu și Gorj, de la Săliște la Novaci.

În zona este și stațiunea montană Rânca, unde turiștii pot petrece multe zile frumoase, cu drumeții de vară prin masivele muntoase din zonă.

Transalpina.

Transalpina, Sursa foto: Elena Furnigea

Drumul de la Cheile Grădiștei

O altă șosea de munte, trece de la Bran și ajunge la Rucăr. La un moment dat, drumul parcurge Cheile Grădiștei, o zonă unde s-au construit mai multe hoteluri care oferă condiții foarte bune de cazare.

Zona este una pitorească, fiind amplasată între Masivul Bucegilor și Piatra Craiului. Foarte aproape este și Branul, cu al său castel cunoscut în toată lumea, dar și Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneştilor, Rezervaţia Naturală La Chişătoare, Peştera Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci şi Lacul Vidraru.

Cheile Gradistei.

Cheile Gradistei. Sursa foto: Dan Sarafin

Chipul lui Decebal de la Cazane

În sud vestul României, un alt drum care însoțește Dunărea, pe o lungă distanță, este cel de la Cazane, sau mai cunoscut sub numele de Defileul Dunării.

Șoseaua se intinde la poalele Carpaților, având de-o parte un masiv muntos, și în multe locuri, de cealaltă parte, Dunărea. Aici se poate vedea celebrul chip al lui Decebal, săpat în munte, la comanda celui mai bogat român.

De asemenea, turiștii pot face croaziere pe Dunăre și să admire frumusețea naturii.

Clisura Dunarii.

Clisura Dunarii. Sursa foto: Florian Costaichila.

Transfăgărășanul, fostul drum militar

Construit la ordinul expres dat de Nicolae Ceaușescu, ca drum militar, pentru a contracara o posibilă invazie a Uniunii Sovietice, după înăbușirea revoltei din Cehoslovacia, Transfăgărășanul a devenit cel mai cunoscut drum turistic din România.

DN7C este cunoscut pentru peisajele spectaculoase pe care le oferă, fiind și subiectul unor documentare turistice difuzate de cele mai importante canale de televiziuni din lume.

Şoseaua are 90 km de curbe şi de întorsături perfecte pentru pasionaţii de condus, dar şi pentru cei care vor să admire frumuseţile naturii într-o locaţie inedită.

În zonă se pot vedea Cascada Bâlea şi Bâlea Lac, Lacul Capra, Barajul şi Lacul Vidraru, Cetatea Poenari şi aşa mai departe.

Transfagarasanul.

Transfagarasanul. Sursa foto: Petronela Suhan