Alertă alimentară. Aproape 30 de companii fabrică ciocolată care conține metale grele. Batoanele sunt vândute și în România

Alertă alimentară. Aproape 30 de companii fabrică ciocolată care conține metale grele. Batoanele sunt vândute și în RomâniaCiocolată neagră. Sursa: pixabay.com

O asociația de consumatori din Statele Unite a atras atenția asupra unei ciocolate care conține metale negre. Alerta alimentară vizează și România pentru că produsul este vândut și în țara noastră. Riscurile sunt mari pentru cei care o consumă.

Consumer Reports, o asociație de consumatori din Statele Unite, au spus că au descoperit cantități mult prea mari de plumb și cadmiu în produsele de ciocolată neagră fabricate de mai multe companii multinațioanale. Multe persoane aleg acest tip de ciocolată pentru că are un conținut scăzut de zahăr. Reprezentanții acestor firme au transmis că produsele lor respectă limitele. Cazul a ajuns în instanță și poate reprezenta un precedent în ceea ce privește siguranța produselor pe bază de cacao.

Asociația de consumatori a făcut mai multe teste și au observat că în 23 de batone din 28 analizate cantitățile de plumb și cadmiu atingeau niveluri nocive. Analiza a fost făcute pe produse care erau fabricate de 21 de companii diferite. Printre acestea se numără Mondelez International, Lindt, Theo Chocolate și Trader Joes’s. Experții au explicat că gradul de periculozitate crește în cazul celor care consumă cel puțin 33 de grame de ciocolată zilnic. Experții asociației americane se tem și pentru persoanele care nu sunt consumatori obișnuiți de ciocolată

Ce au arătat analizele Consumer Reports

Consumer Reports a folosit ca punct de referință, în timpul testelor, nivelul maxim admisibil de absorbție din California. Este vorba de o cantitate de plumb de 0,5 micrograme și de cadmiu 4,1 micrograme. A fost descoperit un conținut ridicat de plumb în zece batoane, printre care se numără și cel al companiei Lindt cu 85% cacao. Alte opt produse conțineau cantități de cadmiu care depășeau nivelul permis. Asociația de consumatori a mai spus că cinci batoane au prezentat valori modificate pentru ambele metale grele. Pe această listă se află și batonul de ciocolată ecologică Green & Black’s de la Mondelez.

Este important de precizat că plumbul și cadminul sunt prezente în boabele de cacao în mod natural. Procentul în care cele două metale se găsesc în ciocolata neagră este mai mare față de ciocolata cu lapte pentru că primul tip are un conținut mai mare de cacao. Cele două metale se mai regăsesc și în alte alimente, precum cartofii dulci, spanacul și morcovii.

Riscurile pentru persoanele care au consumat aceste batoane cu ciocolată

Experții au explicat că persoanele care s-au expus constant sau pe termen lung chiar și la cantități mici de metale grele se pot confrunta cu diverse probleme de sănătate. Femeile însărcinate și copiii sunt persoanele cele mai sensibile. Oamenii de știință au subliniat că dacă cei mici consumă astfel de substanțe pot avea probleme de dezvoltare, inclusiv probleme cerebrale, și pot avea un IQ mai mic.

Tunde Akinleye, cercetător în domeniul siguranței alimentare care a condus testele, a declarat că riscuri există la orice vârstă. Adulții care se expun frecvent la plumb se pot confrunta cu probleme ale sistemului nervos, hipertensiune, suprimarea sistemului imunitar, afecțiuni renale și probleme de reproducere. Una dintre companiile care fabrică batoane de ciocolată care conține ambele metale grele a reacționat.

Mondelez International a transmis că lămuriri în legătură cu acest subiect trebuie date de National Confectioners Association, un grup comercial care protejează interesele companiilor care ambalează produsele. Christopher Gindlesperger, vicepreședintele grupului comercial, a asigurat  că ciocolata este sigură pentru consum și că o investigație a fost derulată de experți, potrivit Today.

Ne puteți urmări și pe Google News