Avertismentul medicilor. Consumatorii semințelor de floarea soarelui, în pericol
- Antonia Hendrik
- 7 octombrie 2021, 10:21
Beneficiile și prejudiciile semințelor de floarea-soarelui există în egală măsură. Semințele au suficiente proprietăți valoroase, dar pot dăuna și, de aceea ar fi înțelept să aflaţi mai multe despre caracteristicile acestui produs extrem de îndrăgit.
Valoarea calorică a semințelor de floarea-soarelui
-Conținutul caloric al semințelor crude de floarea soarelui (100 g) este de 584, 938 kcal.
-Conținutul caloric al unei semințe de floarea soarelui (greutate medie - 0,05 g) - 0,292 kcal.
-Valoarea calorică a semințelor de floarea-soarelui prăjită (100 g) este de 591, 871 kcal.
-Conținutul caloric al uleiului de floarea-soarelui (100 g) este de 898, 977 kcal.
-Conținutul caloric al semințelor de floarea-soarelui kozinaki (100 g) este de 577, 114 kcal.
-Conținutul caloric al halvei de floarea-soarelui (100 g) - 526, 464 kcal.
Contraindicații și efecte nocive asupra semințelor de floarea-soarelui
-Semințele de floarea-soarelui sunt alimente bogate în grăsimi și calorii. Consumul excesiv de semințe poate contribui la un set de exces de greutate.
-Obișnuința de rupere a cochililor de semințe de floarea soarelui cu dinții poate cauza deteriorarea smalțului dinților și dezvoltarea cariilor.
-Abuzul de semințe de floarea soarelui poate provoca tulburare stomacală și arsuri la stomac.
-Cadmiul și plumbul se acumulează în semințele de floarea-soarelui care cresc în regiuni cu condiții nefavorabile de mediu. Intrarea în corpul uman împreună cu semințele, aceste metale provoacă dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a bolilor de rinichi, a bolilor de țesut osos și a altor patologii.
-În medie, 100 g de semințe de floarea-soarelui conțin aproximativ 0,199 mg de cadmiu. În același timp, doza zilnică sigură a acestui metal pentru corpul uman este de 0,669 mg pe zi.
-Substanțele cancerigene sunt formate în timpul calcinării uleiului stoarse din semințe de floarea-soarelui. Acesta este motivul pentru care nutriționiștii recomandă reducerea la minimum a timpului de prăjire a produselor și nu folosiți niciodată o porție de ulei pentru prepararea alimentelor prajite de două ori.