Potrivit BBC, clinicile din Marea Britanie dau vina pe legile laxe care au permis intrarea pe piaţă a protezelor ce nu corespund standardelor medicale. Unele dintre companii au declarat public că nu pot suporta costurile operaţiilor de îndepărtare a acestora.
300.000 de implanturi vândute în toată lumea
Recent-închisa companie franceză Poly Implant Prostheses (PIP), producătoarea protezelor mamare care au stârnit un adevărat scandal în lumea medicală, umplea implanturile cu silicon industrial, fabricat iniţial cu scopul de a fi folosit în industria producătoare de saltele. Aproximativ 300.000 de implanturi PIP au fost vândute în toată lumea, în special în Europa, dintre care 40.000 în Marea Britanie.
Britanicii nu recomandă înlocuirea
În ciuda faptului că autorităţile franceze, germane şi olandeze au recomandat femeilor care au astfel de implanturi să le scoată, ca o măsură de precauţie, guvernul englez şi-a reafirmat recent poziţia conform căreia îndepărtarea silicoanelor nu este necesară. Înlocuirea protezelor va fi finanţată de stat doar dacă acest lucru este cerut de către medic.
Femeile care au participat la protestul londonez s-au declarat dezamăgite de clinicile private şi de guvernul englez care este dispus să plătească îndepărtarea protezelor, dar nu şi înlocuirea lor. „Sunt atât de fericiţi că ne iau banii, dar nu sunt pregătiţi să ne ajute”, a declarat Mia Wood, una dintre protestatare.