Pentagonul îşi istoveşte trupele pe frontul irakian
- Adam Popescu
- 7 aprilie 2008, 03:00
Explozia de violenţă din Irak amână calendarul retragerii americane.
Irakul a redevenit în ultimele săptămâni scena unor puternice violenţe, situaţie care demonstrează fragilitatea „progreselor“ înregistrate de armata americană în acest teatru de operaţiuni. Cele mai dramatice episoade au avut loc în regiunea Basra, al cărui control fusese preluat de autorităţile irakiene de la trupele britanice în luna decembrie.
Oficialii SUA şi-ar fi dorit stabilizarea situaţiei pentru ca pe baza rezultatelor să justifice retragerea progresivă a contingentului SUA din Irak, care numără circa 160.000 de soldaţi, relevă AFP. Acum însă, Pentagonul trebuie să facă o reevaluare. Comandantul trupelor SUA în Irak, generalul David Petraeus, trebuie să dea socoteală în faţa Congresului american pe 8 şi 9 aprilie.
Cu sprijinul secretarului american al apărării, Robert Gates, el vrea să recomande „o pauză“ în acţiunile de reducere a contingentului american începând din vară, când numărul soldaţilor va ajunge la 140.000. Escaladarea violenţelor pledează în favoarea sa. În ultimele luni însă, Washingtonul a marşat constant pe evidenţierea „succesului“ strategiei sale pentru stabilizarea Irakului, graţie suplimentării trupelor cu circa 30.000 de soldaţi, la începutul anului 2007. La limita rezistenţei
Recomandarea generalului David Petraeus privind amânarea retragerii trupelor din Irak după reducerea contingentului din iulie va fi, cel mai probabil, sprijinită de preşedintele George W. Bush, susţine „The New York Times“. O astfel de decizie va conduce la staţionarea în Irak pe perioada verii a circa 140.000 de americani. Această stare de fapt stârneşte serioase îngrijorări în rândul unor comandanţi ai armatei americane, legate de sănătatea mintală a soldaţilor care vor fi trimişi din nou pe front, în virtutea planurilor de a păstra la un nivel crescut numărul trupelor din Irak în cursul acestui an.
Potrivit unui studiu oficial al armatei, peste 25% dintre cei trimişi în Irak pentru a treia sau a patra oară dau semne de anxietate, depresie sau stres acut. Dintre cei 513.000 de soldaţi activi, care au fost trimişi în Irak de la începutul invaziei din 2003, peste 197.000 au fost detaşaţi cel puţin de două ori. Peste 53.000 au fost detaşaţi de trei sau mai multe ori. Iar proporţia celor care vor fi trimişi din nou în Irak ar urma să crească în lunile următoare. ILUZIA UNEI VICTORII
Basra, din nou zonă critică
În perioada 25-30 martie, la Bagdad, Basra şi în alte oraşe şiite din sudul ţării s-au dat lupte strânse între miliţiile liderului radical şiit Moqtada al-Sadr şi forţele irakiene, susţinute de armata americană. Din cauza eşecului armatei irakiene în a controla situaţia, militarii britanici au fost trimişi din nou în Basra la numai câteva luni de la predarea controlului asupra oraşului, relatează „Sunday Telegraph“. Premierul Gordon Brown ar fi aprobat demersul în urma presiunilor Statelor Unite, ale căror autorităţi se tem că Basra ar putea ajunge sub controlul miliţiilor şiite.