Evenimentul Zilei > Politica > Pensiile speciale vor fi tăiate. Cine sunt primii care vor rămâne fără privilegii.
Pensiile speciale vor fi tăiate. Cine sunt primii care vor rămâne fără privilegii.

Pensiile speciale vor fi tăiate. Cine sunt primii care vor rămâne fără privilegii.

Președintele USR, Dan Barna, vicepremier în Guvernul României a anunțat că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate

Pensiile speciale vor fi tăiate. Pentru acest demers este necesar un consens deplin în coaliția de guvernare, PNL-USR-UDMR. Parlamentarii celor trei formațiuni politice trebuie să participe la vot, până la unul, și să voteze pentru această propunere.

Dan Barna a precizat că USR își dorește eliminarea pensiilor speciale și a privilegiilor de orice fel, acordate unor categorii sociale. Mai mult, Barna le-a transmis celor de la PNL un mesaj foarte clar: ”să mai terminați cu teatrul din Parlament”.

„Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Barna.

Pensiile speciale vor fi eliminate în cele din urmă

Deși ideea tăierii pensiilor a fost dorită de PNL, ceva s-a întâmplat în interiorul acestui partid, și totul a fost dat uitării.

Nu la fel s-a întîmplat la USR, care își dorește ca toate categoriile sociale să primească pensie în baza principiului contributivității. Cu alte cuvinte cât ai cotizat, atât primești pensie. Astfel, pensiile speciale vor fi tăiate, printr-o procedură parlamentară.

„În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a mai adăugat Dan Barna.

Pensiile speciale vor fi tăiate. Impozite de 90 la sută

În funcție de categoriile sociale care primesc pensii speciale, vor exista și abordări diferite. Liderul USR a mai spus că fiecare categorie specială, va beneficia de o lege distinctă, astfel ca judecătorii de la CCR să nu mai poată respinge aceste legi.

„Pentru celelalte pensii speciale abordarea noastră este aceea de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care din cauza unui detalii sau a unei referinţe pentru o anumită categorie toată iniţiativa să fie respinsă. Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de Curtea Constituţională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate”, a subliniat Dan Barna.