Evenimentul Zilei > Justitie > Pedepse definitive de 9 și 10 ani de închisoare în dosarul a 1200 de falși ”persecutați politici”
Pedepse definitive de 9 și 10 ani de închisoare în dosarul a 1200 de falși  ”persecutați politici”

Pedepse definitive de 9 și 10 ani de închisoare în dosarul a 1200 de falși ”persecutați politici”

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis condamnarea lui Florică Iordache, fost funcţionar în cadrul Biroului Arhivă - Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, la o pedeapsă de 9 ani închisoare și degradarea militară pentru luare de mită.

În același caz, Gheorghe Loghin, fost şef de birou în cadrul Direcţiei Generale de Muncă a Municipiului Bucureşti, la o pedeapsă de 10 ani pentru luare de mită. Un al treilea funcționar, Carmen Marina Olescher, fost şef de birou în cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti, a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare. Instanța l-a mai obligat pe Florică Iordache, în solidar cu Ministerul Justiţiei, şi pe Gheorghe Loghin şi Carmen Olescher, aceştia  în solidar cu Agenţia pentru Prestaţii Sociale a Municipiului Bucureşti, la plata de despăgubiri civile, după cum urmează: 521.289 de lei către partea civilă Regia Autonomă de Transport – Bucureşti, 12.858 de lei către Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 1 Bucureşti, 116.430 de lei către Metrorex S.A, 1.935.575 de lei lei către Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti.
Bani pentru dosare false de persecutați politic
În rechizitoriul procurorii au stabilit că în perioada 1998 – 2000, cei trei, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au pretins sau acceptat în repetate rânduri să primească diferite sume de bani sau bunuri, pentru a emite în fals documentele necesare pentru ca un număr de 1244 de persoane să beneficieze în mod nelegal de prevederile Decretului Lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura militară instaurată în anul 1940 şi continuată de dictatura comunistă.
Gratuități nemeritate
Acest act normativ stabilea pentru persoanele persecutate politic mai multe drepturi cu caracter de reparatoriu (pensie specială, transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite, etc.) Astfel, Florică Iordache a primit de la 1221 de persoane suma totală de 64.442 de lei, Gheorghe Loghin a primit de la 79 de persoane suma totală de 420 de lei iar Carmen Olescher suma totală de 1.560 de lei de la 290 beneficiari. În această modalitate, Metrorex, RATB, SNCFR, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi Bugetul consolidat al statului (Direcţiile de impozite şi taxe locale) au fost prejudiciate cu suma totală de 1.387.918 de lei, motiv pentru care, pe parcursul urmăririi penale, s-au iniţiat demersurile necesare în vederea recuperării prejudiciului cauzat instituţiilor statului.
1200 de beneficiari
Alături de cei trei inculpaţi trimişi în judecată, în acest dosar s-au efectuat acte de urmărire penală şi faţă de 1244 de persoane ce au beneficiat, în mod direct, ilegal, de pensii speciale cât şi de alte beneficii (transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite, etc.) prevăzute în Decretul Lege nr.118/1990. Faţă de aceste persoane, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.