In toata istoria recenta a marilor iubiri „ucise” de parinti, principalii protagonisti raman fiii dictatorilor Nicolae si Elena Ceausescu, Nicusor si Valentin.

Valentin si Iordana

Povestea de dragoste a lui Valentin Ceausescu cu Iordana Borila, colega de liceu si fiica vicepresedintelui Consiliului de Ministri de atunci, a fost permanent sabotata de parintii ambilor tineri, sustine si fostul ministru comunist de externe Stefan Andrei. Potrivit istoricului Vladimir Tismaneanu, incompatibilitatile dintre „batrani” erau evidente: pentru Ceausesti, obstacolul era considerat originea bulgaro-evreiasca a sotilor Borila.

Pentru acestia din urma, Nicolae si Elena reprezentau modelul parvenitului in esalonul superior al partidului. „Cu toata opozitia, tinerii tot s-au casatorit, dar la cununie a participat numai Andruta Ceausescu, bunicul lui Valentin”, spune Tismaneanu.

Acesta mai sustine ca Iordana Borila a fost acceptata in familia Ceausescu abia dupa nasterea nepotului, Daniel-Valentin, la inceputul anilor ‘80: „Elena a dezvoltat sentimente umane fata de acest copil, asa ca Iordana a fost primita in casa chiar si dupa ce s-a despartit de Valentin”. 

Nicusor si Donca

El, fiul cel mic al dictatorului, ea, fiica fostului sef al Propagandei si ideolog al Partidului Comunist, Paul Niculescu-Mizil. Opozitia cuplului Nicolae si Elena Ceausescu a fost uriasa. Presiunile Elenei au culminat cu un avort fortat al Doncai Mizil, la finele anilor ‘70.

Apropiatii sustin ca  discordia vine din statutul de copil adoptat al Doncai, Elena Ceausescu fiind ingrijorata de „calitatea ereditara” a fiicei lui Mizil. „Scandalos e ca batranul Mizil inca promoveaza cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu, dupa ce fiica sa a fost injosita si mutilata din cauza dictatorilor”, conchide Tismaneanu.

OPINIA ANALISTULUI

Probleme daca intervin parintii

Relatia de dragoste dintre fiica presedintelui Traian Basescu si baiatul liderului PSD Viorel Hrebenciuc nu va influenta evolutiile celor doi lideri politici, sustine analistul Bogdan Teodorescu.

Cu o conditie, insa: „Totul s-ar schimba daca unul dintre parinti ar interveni in aceasta idila, incalcand normele naturale, implicandu-se negativ. Atunci da, ar putea pierde voturi. Electoratul sanctioneaza interventii nemotivate in relatii de acest gen”, puncteaza Teodorescu. Acesta mai sustine ca mingea se afla si in curtea copiilor, nu doar in cea a parintilor: „Daca tinerii vor incalca bunul-simt si  legea, atunci s-ar putea pierde voturi”.