Evenimentul Zilei > Actualitate > PDL a decis: Alegeri interne pe 30 iunie. Blaga a făcut-o „mincinoasă” pe Macovei
PDL a decis: Alegeri interne pe 30 iunie. Blaga a făcut-o „mincinoasă” pe Macovei

PDL a decis: Alegeri interne pe 30 iunie. Blaga a făcut-o „mincinoasă” pe Macovei

Democrat liberalii au decis, în această seară, să convoace o Convenţie Naţională Extraordinară, care să aleagă o nouă echipă de conducere, după ce întreaga conducere a partidului a demisionat joi. Decizia a fost luată în şedinţa Colegiului Director.

PDL va organiza o Convenţie Naţională în două săptămâni, mai exact pe 30 iunie, au decis liderii democrat-liberali în această seară, potrivit declaraţiilor lui Emil Boc, preşedinte demisionar al PDL.

Decizia a fost luată cu 36 de voturi "pentru". La eveniment sunt aşteptaţi să participe 1.450 de delegaţi. Consiliul Naţional (conducerea extinsă a partidului) a fost programat pentru marţea viitoare, 19 iunie,  acest for de conducere urmând să valideze decizia privind organizarea Convenţiei.

Printre cei care au cerut derogare de la Statutul partidului, care prevedea o anumită vechime pentru a putea candida la o funcţie de conducere, s-a numărat şi europarlamentarul Cristian Preda. Derogarea se aplică şi în cazul lui Sever Voinescu, Monicăi Macovei şi Theodor Paleologu. 

Potrivit unor surse din partid, niciunul dintre liderii PDL nu şi-au anunţat astăzi, în şedinţa Colegiului Director, intenţia de a candida la vreo funcţie. Sursele citate ne-au mai precizat că reformiştii Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu şi Theodor Paleologu vor depune o moţiune la Convenţie Extraordinară a PDL. În scurt timp, cei patru vor decide cine va candida la preşedinţia partidului.  

Şedinţa nu a fost la fel de tensionată ca cea de joi. "S-au mai spus unele lucruri pe parcursul celor două ore cât a durat şedinţa", au precizat sursele citate. La un moment dat, Vasile Blaga a catalogat-o pe Monica Macovei "mincinoasă", într-o confruntare de natură juridică. O altă dispută a fost între Mihai Stănişoară şi primarul de Arad, Gheorghe Falcă. "Mai taci din gură, m-am săturat să tot faci pe profesorul", i-a spus Stănişoară lui Falcă. Printre cei care s-au abţinut de la vot s-au numărat Gheorghe Ştefan (Pinalti), şi Vasile Blaga.
Emil Boc, Elena Udrea, Monica Macovei, Theodor Paleologu, Roberta Anastase au fost printre cei 14 democrat-liberali care au votat pentru prelungirea până după alegerile generale a mandatului conducerii interimară a PDL.

Cele mai importante declaraţii ale lui Emil Boc, preşedinte- demisionar al PDL:

 • Nu mai candidez la nicio funcţie în PDL.
 • Marţi, în Consiliul Naţional de Coordonare putem decide altceva.  
 • Joi am propus Convenţie Naţională Extraordinară. În primă instanţă nu a fost aprobată. Am decis să demisionez, lucru care a fost acceptat.
 • Astăzi au fost două puncte de vedere: Convenţie extraordinară sau Directorat, care să conducă partidul până la Convenţia de anul viitor. Prima propunere a obţinut 36 de voturi, a doua propunere doar 14 voturi.
 • Cred că până în toamnă vom asista la o bătălie politică între blocul de centru- dreapta şi cel de stânga, reprezentat de USL.
 • Mihai Răzvan Ungureanu reprezintă un câştig pentru centru- dreapta. Vom vedea ce formulă de coagulare a dreptei sau de colaborare viitoare vom găsi.
 • Am vorbit cu preşedintele la telefon, dar nu despre Convenţie. I-a urat „La mulţi ani” mamei mele pentru că este ziua ei.

UPDATE 6. Şedinţa Colegiului Director al PDL a început, la Palatul Parlamentului, reuniunea desfăşurându-se cu uşile închise şi accesul presei fiind interzis în incintă.
UPDATE 5. Liderul organizaţiei PDL sector 1, Vasile Gherasim, a spus că principala misiune a Colegiului Director Naţional este desemnarea unei conduceri interimare. "Se analizează varianta cu sau fără Convenţie (Convenţie naţională extraordinară, n.r.) , cu sau fără echipă de alegeri", a declarat Vasile Gherasim, citat de Agerpres. Potrivit acestuia,principala problemă ce trebuie rezolvată astăzi este conducerea interimară a partidului."Nu e normal? Dacă a demisionat acum Biroul Permanent, lăsăm partidul de izbelişte? (…) Va fi o conducere interimară formată din oameni importanţi ai PDL", a mai declarat Gherasim.
UPDATE 4. Senatorul PDL Radu Berceanu, unul dintre cei care a cerut cel mai insistent demisia actualei conduceri a partidului, susţine că este necesară organizarea unei Convenţii Naţionale, care să aleagă o nouă echipă.

UPDATE 3. Democrat-liberalii vor alege astăzi între o conducere interimară, care îl va avea în frunte cel mai probabil pe Vasile Blaga, şi organizarea unei Convenţii unde să fie aleasă o nouă conducere. Printre cei care s-au poziţionat deja în jurul lui Blaga se numără Gheorghe Seculici, Radu Berceanu, Radu. F. Alexandru. Potrivit unor surse din partid, dacă se va alege prima variantă, va fi vorba de o echipă de conducere interimară formată din zece oameni, respectiv liderii de filiale cu cele mai bune rezultate la alegerile locale. Pentru asta va fi convocat Consiliul Naţional (conducerea demisionară a partidului, liderii de filiale judeţene şi parlamentarii) care să modifice Statutul partidului, pentru ca această conducere interimară să poată să funcţioneze şi să valideze lista de candidaţi la alegerile parlamentare. Consiliul Naţional va trebui convocat însă şi dacă democrat-liberalii vor merge pe cea de-a doua variantă. Potrivit Statutului partidului, Consiliul Naţional este cel care hotărăşte convocarea unei Convenţii Naţionale Extraordinare prin votul majorităţii membrilor prezenţi.
UPDATE 2. Preşedintele PDL Mehedinţi, Mihai Stănişoară, va propune organizarea unei Convenţii naţionale extraordinare cât mai curând. "Avem nevoie de o conducere legitimă, o conducere care să aibă toate prerogativele date de Statut în aşa fel încât, încă de a doua zi să intre în pâine cu fermitate şi hotărâre. Vasile Blaga poate fi o variantă, are nişte atuuri foarte puternice", a spus Stănişoară, citat de Mediafax. Cu privire la posibilitatea ca Mihai Răzvan Ungureanu să conducă PDL, Stănişoară a spus că acesta nu îndeplineşte condiţiile pentru această funcţie, printre care vechimea în partid.
UPDATE 1. Preşedintele PDL sector 4, şi vicepreşedinte al partidului până la demisia în bloc a BPN de joi, Romeo Raicu, va propune în cadrul Colegiului Director de astăzi convocarea Consiliului Naţional de Conducere în cinci zile şi apoi, în 60 de zile, organizarea unei Convenţii unde să fie aleasă o nouă conducere a partidului.
"Eu nu voi susţine o conducere interimară, eu vreau să respectăm Statutul partidului. Dacă schimbăm Statutul de fiecare dată o să păţim ca PNŢCD-ul", a declarat Raicu.
Emil Boc a declarat joi seară că în perioada următoare PDL va avea doar o structură de conducere interimară pană la alegerea noii conduceri.

La rândul său, preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, a lăsat să se înţeleagă că la Colegiul Director Naţional de astăzi ar putea fi luată o decizie legată de organizarea unei Convenţii a partidului. Din Colegiul Director fac parte liderii de filiale judeţene şi Biroul Permanent Naţional (BPN) format din preşedinte, prim-vicepreşedinţi, secretar general, vicepreşedinţi, secretari, precum şi liderii grupurilor parlamentare.

"Au fost diferite puncte de vedere, cu avantajele şi dezavantajele pe care le-ar putea avea o Convenţie sau ce ar însemna o conducere interimară care să conducă efectiv partidul până după alegerile generale. Suntem în faţa unei situaţii juridice dificile. Eu cred că nu se poate decât dacă se ajunge la o Convenţie", a afirmat Vasile Blaga la sfârşitul reuniunii PDL din 14 iunie.

Dacă Emil Boc a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL, Vasile Blaga nu a exclus o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al PDL.

Demisia în bloc a liderilor PDL din 14 iunie a venit în urma rezultatelor obţinute de partid la alegerile locale din 10 iunie, în urma cărora Uniunea Social Liberală a obţinut o majoritate covârşitoare atât pentru consiliile judeţene şi preşedinţii acestora, cât şi pentru primari şi consilii locale.

Precedenta reuniune a Colegiului Naţional Director al PDL a avut loc la 5 martie 2012, ocazie cu care a fost adoptată o rezoluţie privind modificarea Constituţiei în sensul trecerii la Parlamentul unicameral cu un număr de 300 de parlamentari. Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei CND a fost atunci pregătirea şi organizarea alegerilor locale, în special luarea unei decizii legate de participarea PDL în cadrul unor alianţe electorale la alegerile din iunie 2012.

Primul Colegiu Naţional Director al PDL din anul 2012 s-a desfăşurat la 16 ianuarie, liderii democrat-liberali luând atunci decizia de a lansa o campanie de dialog pe tema protestelor de stradă din Bucureşti şi din ţară, cu toate structurile importante ale societăţii civile, ale sindicatelor şi ale partidelor politice din Opoziţie.
CITIŢI ŞI:

 • Stabilizarea PDL, o ecuaţie cu trei soluţii
 • Sondaj CSOP. Blaga nu a captat încrederea românilor mai mult decât Udrea şi Boc
 • CINE MERITĂ SĂ CONDUCĂ PDL. Topul organizaţiilor judeţene cu cele mai mari procente la locale
 • Unii lideri de filiale spun că l-ar vrea pe Blaga şef la PDL
 • VEZI ce sfat le-a dat Traian Băsescu pedeliştilor
 • Blaga: "Eu nu am spus că nu voi candida, nici că voi candida"
 • PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu