Evenimentul Zilei > Actualitate > Patru sfaturi pentru firme în timpul inspecției fiscale
Patru sfaturi pentru firme în timpul inspecției fiscale

Patru sfaturi pentru firme în timpul inspecției fiscale

Fiecare firmă trebuie să fie bine pregătită pentru inspecția fiscală. Specialiștii companiei de consultanță și audit KPMG se așteaptă ca, în următoarea perioadă, funcționarii Fiscului să întețească inspecțiile fiscale și urmărirea şi executarea creanţelor stabilite, din cauza lipsei banilor la bugetul statului.

În acest context, companiile riscă să fie impuse să plătească impozite, taxe și contribuții în plus, precum și dobânzi de întârziere, penalități și amenzi.
De altfel, în ultima perioadă, tot mai multe firme conștientizează faptul că trebuie să își apere activ drepturile în fața organelor fiscale, potrivit avocatei Mihaela Buzilă, director la Nemoianu Attorneys at Law, firma de avocatură asociată KPMG în Romania.
Pentru a evita situațiile de nedorit care lovesc bugetul firmelor cu cheltuieli neprevăzute, specialiștii KPMG vin cu câteva sfaturi.
1. Toate aspectele contradictorii care apar trebuie soluționate pe durata inspecției fiscale. În acest fel, evitați procedurile lungi și costisitoare de contestare a deciziilor funcționarilor Fiscului. Asta cu atât mai mult cu cât consecințele pentru firmă sunt imprevizibile. Se știe că, în marea majoritate a cazurilor, inspecția fiscală se finalizează prin stabilirea de diferențe de impozite, taxe și contribuții, precum și obligații corelative, pe care, de regulă, contribuabilii le contestă.
2. Pe durata desfășurării inspecției fiscale, atât reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cât și firmele controlate trebuie să aibă o atitudine bazată pe respect reciproc, profesionalism și obiectivitate.
3. Ce poate face o firmă în cazul în care inspectorii fiscali intenționează să redeschidă o perioadă fiscală deja verificată, pentru a o reverifica? Contribuabilul poate contesta decizia în termenul legal de 30 de zile de la data comunicării. Prin necontestarea actului administrativ fiscal, contribuabilul acceptă reverificarea, indiferent de consecinţele fiscale ale acesteia.
4. Fiți foarte atenți cu interpretarea principiilor prețurilor de transfer. Asta deoarece controalele privind preţurile de transfer scot în evidență diferenţe de interpretare ale prevederilor conţinute de legislaţia internă în domeniu, comparativ cu cele ale Ghidului emis de OECD în materie de preţuri de transfer, întâlnite în practica Europei occidentale

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: